Rabiës

Rabiës of hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Naast het ‘echte’ rabiësvirus dat bij honden en vleermuizen (en soms bij katten en apen) voorkomt, zijn er nog diverse virussen uit dezelfde groep die alleen bij vleermuizen voorkomen.

Hoe ontstaat rabiës?

Mensen raken besmet door een beet of kras van een besmet dier. De tijd tussen besmetting en openbaring van de ziekte is erg variabel, maar ligt meestal tussen de 20 en 90 dagen.

Klachten

Het ziektebeeld begint met aspecifieke klachten zoals rillingen, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken. De wond kan jeuken of pijn doen. Het virus veroorzaakt vervolgens een hersenontsteking die zich op 2 manieren kan uiten. Bij 80 procent van de patiënten ontstaat een beeld met ernstige krampen. Hierbij wordt ook de klassieke ‘watervrees’ gezien: patiënten krijgen bij het drinken of zelfs al het zien van vloeistof ernstige krampen in de slik- en ademhalingsspieren. Bij 20 procent van de patiënten ontstaat een beeld van (toenemende) verlamming. Zij raken vervolgens is coma. Zonder vaccinatie en/of behandeling leidt rabiës bijna altijd tot de dood.

Behandeling

Er is geen effectieve behandeling tegen rabiës. Wel kan geprobeerd worden de ontwikkeling van het ziektebeeld te voorkomen. Na (mogelijke) blootstelling aan het virus moet de wond worden gereinigd en gedesinfecteerd. Er moet zo snel mogelijk (liefst binnen 24 tot 48 uur) menselijk anti-rabiës immuunglobuline (MARIG) worden toegediend. MARIG is in niet-westerse landen, met name in Afrika en Azië, vaak moeilijk of niet verkrijgbaar. Er moet daarnaast alsnog met de vaccinaties worden gestart.

Wanneer de patiënt voor besmetting gevaccineerd is, vervalt de toediening van MARIG en kan worden volstaan met 2 ‘booster’ vaccinaties (de antistofrespons komt al op gang). Vaccinaties tegen rabiës zijn over de hele wereld goed verkrijgbaar.

Bijwerkingen vaccinaties

Vaccinaties hebben over het algemeen milde bijwerkingen:

  • spierpijn in het lichaamsdeel waar gevaccineerd is
  • roodheid, zwelling en/of warmte op de plaats van injectie
  • na enkele dagen (meestal 2 tot 3) een grieperig of koortsig gevoel
  • algehele malaise
  • hoofdpijn

Deze klachten zijn meestal mild en kortdurend.
Mocht u andere klachten ervaren of klachten hebben die lang aanhouden, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw  huisarts. Mocht uw huisarts van mening zijn dat de klachten veroorzaakt worden door een van de gegeven vaccins, dan kan uw huisarts contact opnemen met een van de artsen-microbioloog van het ziekenhuis.

Meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van vaccinaties, malariatabletten, medicatie in geval van diarree en medicatie tegen hoogteziekte, kunt u vinden op de website van het Farmaceutisch Kompas. Vul in het zoekveld de naam van het vaccin/geneesmiddel in en u krijgt een overzicht van alle mogelijke bijwerkingen.