Reflex syncope
Reflex syncope
Als de hersenen korte tijd te weinig bloed krijgen, kunt u een moment bewusteloos raken. De oorzaak is een 'onhandig' reflex van het zenuwstelsel. We noemen dit een reflex syncope: een tijdelijke verstoring van het autonome zenuwstelsel. De klachten en verschijnselen verschillen van persoon tot persoon in ernst.
Web Content Viewer
Wat is een reflex syncope?
Het autonome zenuwstelstel stuurt onze hartslag en bloeddruk aan. Dit zenuwstelsel is voortdurend actief, maar we merken daar zelf nauwelijks iets van. Het bestuurt behalve de hartslag en bloeddruk onder andere ook de ademhaling, onze spijsvertering en onze blaas. Het autonome zenuwstelsel past ons hartritme en de bloeddruk continu aan de omstandigheden aan. Soms lukt dit niet; er kan een 'onhandige' reflex optreden. We zien dit onder meer optreden bij angst (bijvoorbeeld voor bloedprikken), langdurig staan of een grote maaltijd.
Klachten bij reflex syncope
De meest voorkomende klachten zijn:
- slecht zien of zwarte vlekken voor de ogen zien
- hartkloppingen
- duizelig, een licht gevoel of draaierig in het hoofd
- korte tijd bewusteloos
Diagnose
De arts stelt de diagnose via een kantelproef. U ligt vastgesnoerd op een tafel. Vanuit deze liggende positie kantelen we u overeind. Ondertussen meten we de bloeddruk en de activiteit van de hersenen. Zo brengen we in kaart wat voor invloed het dalen van de bloeddruk op de hersenen heeft.
De behandeling
De behandeling van reflex syncope kan bestaan uit:
- het verbeteren van de opname van vocht en zout in het lichaam
- het uitvoeren van bewegingen die de bloeddruk verhogen
- medicatie
Reflex syncope en Ziekenhuis Gelderse Vallei
Ziekenhuis Gelderse Vallei is gespecialiseerd in klachten van duizeligheid. We maken onderscheid in duizeligheid door problemen met het evenwichtsorgaan, door een verstoring van het autonome zenuwstelsel en door hyperventilatie.