Reuma (Reumatoïde artritis)

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Het is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. De ziekte gaat in principe niet over. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Ontsteking in het gewricht

Bij reumatoïde artritis begint de ontsteking in het kapsel dat om elk gewricht zit. Zo'n ontstoken kapsel is dikker en het maakt meer vocht dan nodig is. Het resultaat is dat het gewricht pijnlijk, stijf en warm wordt en minder goed kan bewegen. Jammer genoeg is dat niet het enige. In het ontstoken kapsel worden namelijk ook bepaalde stoffen aangemaakt die er voor zorgen dat het gewricht van binnenuit beschadigd raakt.

Wat merkt u van reumatoïde artritis?

De klachten bij reumatoïde artritis zijn onder meer:

  • pijn bij bewegen en belasten; vooral in de vingers, polsen, tenen en enkels, ook wel in knieën en ellebogen, een enkele keer in schouders of heupen
  • stijfheid, vaak het ergst in de ochtend; de stijfheid duurt meestal langer dan een uur
  • de ontstekingen wisselen van gewricht: dan hier last en dan daar
  • de ontstekingen verlopen vaak grillig; soms heeft u een aantal dagen last en soms enkele weken, maar ook kan het voor langere tijd betrekkelijk rustig zijn
  • op één dag kunt u verschil voelen; 's ochtends heeft u bijvoorbeeld vaak veel meer klachten dan 's middags
  • vermoeidheid en een grieperig gevoel, soms met koorts en weinig eetlust
  • soms ook last van pijnlijke pezen, slijmbeurzen en spieren
  • als de behandelingen helemaal niet aanslaan, kunnen de gewrichten gaan vergroeien

Rol van het afweersysteem

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat uw afweersysteem (immuunsysteem) zich op een bepaalde manier tegen onderdelen van uw eigen lichaam keert. Bij reuma gaat het vaak om de gewrichten, maar soms ook om andere weefsels of organen in het lichaam. Hoe dit komt, is nog niet duidelijk. Een reumatische gewrichtsontsteking is een schone, steriele ontsteking die door een 'ontspoord' afweersysteem ontstaat. Er zitten geen bacteriën of virussen in het gewricht.

Behandeling

Reumatoïde artritis is een aandoening die niet te genezen is. Het betekent dat u vaak levenslang medicijnen moet gebruiken. Bij de behandeling van reumatoïde artritis proberen we het afweersysteem met medicijnen rustiger te maken, zodat de ontstekingsreacties in het lichaam zoveel mogelijk uitdoven. De ziekteverschijnselen zullen verminderen of verdwijnen en zo is er minder kans op beschadiging van de gewrichten. Er is echter ook een groep patiënten waar de behandeling met medicijnen minder goed aanslaat.

Wat kunt u zelf doen?

Om de reumatoïde artritis zo rustig mogelijk te houden, is een gezonde leefstijl belangrijk. Eet gezond, beweeg voldoende en neem ook voldoende rust. Bescherm zo veel mogelijk uw gewrichten. Er zijn geen specifieke voedingsadviezen. Uw reumaconsulent kan u hier meer informatie over geven.

Emotionele gevolgen

Reumatoïde artritis verandert uw leven. Goede perioden zullen elkaar afwisselen met perioden dat u meer klachten heeft. Als de ziekte actief is, heeft u pijn en bent u sneller moe. De dingen die u vroeger kon doen zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend. U zult zich steeds moeten aanpassen aan de situatie. Dit vraagt veel van uzelf, maar ook van uw omgeving.