Rughernia en nekhernia

Een hernia gaat vaak samen met rug- of nekpijn. Er kan ook een scherpe pijn optreden in een been of arm. Sommige mensen ervaren een doffe of brandende pijn of hebben een doof of prikkelend gevoel in een of meerdere ledematen.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die tegen het ruggenmerg of een zenuw aandrukt. Hierdoor raakt de zenuw geïrriteerd en/of ontstoken.

Wat is de oorzaak van een hernia?

De meeste mensen met een hernia zijn tussen de 20 en 40 jaar. De precieze oorzaak van een hernia is niet bekend. Het komt niet door overbelasting of zwaar werk. Hernia's komen in sommige families vaker voor.

Wat kunt u zelf doen?

Tips:

  • zorg voor een goede nachtrust. Wanneer u te weinig of slecht slaapt, wordt u moe en verdraagt u minder pijn. De pijnklachten kunnen toenemen waardoor u slechter slaapt. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken. Zorg bijvoorbeeld voor een comfortabel bed, prettig zittende nachtkleding en een goed klimaat in de slaapkamer.
  • blijf in beweging. Probeer een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.
  • streef naar een gezonde leefstijl. Goede voeding, een gezond gewicht en stoppen met roken dragen hieraan bij.

Vooruitzichten bij pijn

Door de multidisciplinaire aanpak en behandeling bij Ziekenhuis Gelderse Vallei is het vaak mogelijk de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In de meeste gevallen is de prognose goed voor een rug- of nekhernia. Een pijnbehandeling kan hieraan bijdragen.

Emotionele gevolgen van pijn

Pijn kan uw leven sterk beïnvloeden en zelfs leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan gevolgen hebben voor uw nachtrust, sociale leven en werk(omgeving). U kunt oververmoeidheid raken en gevoelens van somberheid/depressie ontwikkelen. U bent de grip kwijt op uw leven en er kunnen heftige emoties ontstaan.

Als gevolg van stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Misschien maakt u zich zorgen over uw toekomst. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.