Slaapproblemen bij jonge kinderen

Heeft u een kind tussen 1 en 4 jaar oud? En ervaart u slaapproblemen bij hem of haar? U bent niet de enige. Slaapproblemen bij kinderen komen veel voor. Het kan gaan om problemen om in slaap te komen of om door te slapen.

Spreekuur voor slaapproblemen

Wij kunnen het slaapprobleem van uw kind benoemen en op de juiste manier behandelen. Op het spreekuur ontmoet u de kinderarts, de medisch pedagogisch zorgverlener en de neuroloog/slaapspecialist. Samen bekijken zij het slaapprobleem van uw kind. U krijgt advies, ondersteuning en begeleiding. Het doel is ervoor te zorgen dat uw kind weer een gezonde nachtrust krijgt. Dit is ook prettig voor uw eigen nachtrust en dat van andere gezinsleden.

Voordat u op het spreekuur komt

Voordat u naar het spreekuur komt, krijgt u thuis een vragenlijst opgestuurd. Wilt u die invullen? We kunnen dan bepaalde kenmerken van eventuele slaapstoornissen vaststellen. We vragen u ook om een slaaplogboek bij te houden. Dit doet u tijdens een bepaalde periode. Zo krijgen wij een goed beeld van het slaappatroon van uw kind.

Vertoont uw kind specifiek gedrag in de nacht? Dan helpt het ons als u dit kunt filmen. Dit kan een kort filmpje zijn van maximaal een paar minuten. Tijdens het spreekuur kunt u dit filmpje aan ons laten zien.

Tijdens het spreekuur voor slaapproblemen

Als u met uw kind op het spreekuur komt, ontvangt de assistente u. Tijdens het spreekuur heeft u een afspraak bij de kinderarts en de medisch pedagogisch zorgverlener. Zij bespreken met u hun medische adviezen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor een coachingstraject met de medisch pedagogisch zorgverlener. Na de afspraak met de kinderarts en de medisch pedagogisch zorgverlener heeft u nog een gesprek met de neuroloog.

Wat is een coachingstraject?

Doorslaapproblemen bij jonge kinderen hebben vaak te maken met een combinatie van lichamelijke factoren en gedragsfactoren (bepaalde gewoontes). Begeleiding van een medisch pedagogisch zorgverlener kan dan goed helpen. De begeleiding van de medisch pedagogisch zorgverlener vindt plaats in de vorm van een coachingstraject.

Het traject duurt ongeveer 4 weken:

 • week 1: we bekijken de dagindeling van uw gezin
 • week 2: we bespreken de methode Estivill. Deze methode stelt dat slapen een gewoonte is. En een gewoonte is aan te leren.
 • week 3: we hebben een telefonische afspraak om te horen hoe het gaat
 • week 4: we doen een evaluatie, waarmee het traject wordt afgerond. Mocht er meer tijd nodig zijn voor coaching? Dan is dat ook mogelijk.

Slaapcentrum voor kinderen vanaf 4 jaar

Is uw kind ouder dan 4 jaar? Dan kunt u terecht bij het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Slaaptips voor kinderen

Slaapproblemen van uw kind kunnen een grote impact hebben op uw kind, uzelf en overige gezinsleden. Wat kunt u zelf  doen om het probleem te verminderen of op te lossen?

De volgende tips kunnen helpen:

 • doe geen drukke spelletjes met uw kind voordat het gaat slapen
 • breng uw kind iedere avond rond dezelfde tijd naar bed
 • kondig kort van te voren aan dat het tijd is om te gaan slapen. Zo bereidt u uw kind voor.
 • houd een vast ritueel aan bij het naar bed brengen. Dit doet u door de handelingen steeds in dezelfde volgorde te doen. Bijvoorbeeld door samen de gordijnen dicht te doen, een liedje te zingen of een verhaaltje voor te lezen. Vervolgens geeft papa of mama een kus of knuffel. Daarna gaat het licht uit en is het tijd om te gaan slapen. Een ritueel geeft een gevoel van rust en veiligheid.
 • stuur uw kind overdag niet voor straf naar zijn/haar slaapkamer. Dan maakt u van het slapen gaan ook een straf.
 • voor sommige kinderen kan een nachtlampje uitkomst bieden
 • er zijn ook kinderen die de slaapkamerdeur graag op een kiertje willen hebben
 • het ene kind heeft minder slaap nodig dan het andere kind. Misschien geldt dit ook voor uw kind. Houd de slaapsignalen van uw kind in de gaten om te zien of het wel of juist geen behoefte heeft aan een middagslaapje. Slaapsignalen zijn in de ogen wrijven, jengelig worden, naar de oren grijpen, heel druk worden.