Spataderen

Ziekenhuis Gelderse Vallei behandelt jaarlijks ruim 1000 mensen met spataderen. Ze zitten meestal in de benen. Aderen voeren het bloed vanuit de benen naar het hart, maar soms sijpelt het terug naar beneden. Het geeft 'zware benen' en spataderen. Bij een zwangerschap kunnen spataderen ook elders ontstaan.

Hoe ontstaan spataderen?

Spataderen zijn blauwe, verdikte aderen. Ze komen voor als hele kleine bloedvaatjes of juist als grotere opgezwollen knobbelige en kronkelige vaten. In 80 tot 90% van alle gevallen is niet te zeggen waardoor spataderen ontstaan.

Factoren die een rol kunnen spelen bij spataderen:

  • erfelijke aanleg  
  • vrouwelijke hormonen  
  • veel staan  
  • overgewicht  
  • trombosebeen  
  • zwangerschap

Klachten bij spataderen

Zo’n zichtbaar bloedvat op het been is geen fraai gezicht, maar het geeft ook klachten. Spataderen kunnen huiduitslag, bruine vlekken, jeuk, pijn, een onrustig gevoel in het been en krampen geven. Een spatader kan ook gaan ontsteken, bloeden of een 'open been' opleveren.

Diagnose stellen en behandelen van spataderen

Met een verwijsbrief van de huisarts kunt u in de meeste gevallen binnen 2 weken op de afdeling vaatdiagnostiek terecht voor een onderzoek: een duplex onderzoek. Daarna heeft u gelijk een consult bij de Phycisian Assistant vaat. Deze behandelaar maakt direct met u een behandelplan.

Spataderen tijdens een zwangerschap

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam een groot aantal veranderingen en aanpassingen. Het hormoon progesteron verslapt de wanden van de bloedvaten, waardoor deze gaan uitzetten. Bovendien drukt de zwaarder wordende baarmoeder op de bloedvaten naar de benen. Daardoor worden ze een beetje afgekneld.

Na de bevalling verbeteren de spataderen waarschijnlijk snel. Zitten ze er een jaar later nog, dan kunt u spataderen laten verwijderen of spataderen laten laseren.

Spataderen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

In ons snelle traject voor spataderbehandeling worden elk jaar ruim 1000 mensen behandeld door onze vaatchirurgen en dermatologen. Zowel vrouwen als mannen. Met een verwijsbrief van de huisarts kunt u binnen 2 weken op de vaatpolikliniek terecht voor een duplex onderzoek en aansluitend een consult. De specialist maakt direct met u het behandelplan en de afspraak voor bijvoorbeeld laseren of wegspuiten van de spataderen.

Wat kunt u zelf aan spataderen doen?

Steunkousen kunnen helpen. Deze elastische kousen doet u aan voordat u opstaat, dus voordat het bloed naar de benen stroomt. Bij ernstige spataderen kunt u op recept steunkousen laten aanmeten in een winkel met producten voor revalidatie. Zitten spataderen op de schaamlippen, dan kan een stevig maandverband als tegendruk helpen.

Vooruitzichten bij spataderen

Na een chirurgische behandeling voor het verwijderen van spataderen (de laserbehandeling) komen bij minder dan 5% van onze patiënten de klachten terug. Bij opnieuw klachten is in de meeste gevallen een dermatologisch behandeling van toepassing. Dat houdt in het wegspuiten van de spataderen (sclerotherapie).