Stuitligging

Bij een stuitligging ligt de baby als het ware verkeerd om: het hoofdje ligt boven in de baarmoeder, het stuitje beneden. Als uw kindje aan het eind van de zwangerschap in stuitligging ligt, kan dit gevolgen hebben voor de bevalling. De gynaecoloog bespreekt dan met u de opties.

Wat is een stuitligging?

Bij een stuitligging ligt het hoofdje van de baby boven in de baarmoeder en het stuitje beneden. Tot de 32e week is dit heel normaal. Daarna draaien de meeste kinderen zich om en komen met het hoofd naar beneden te liggen, klaar voor de bevalling. Ongeveer 3 procent van de baby's draait niet. Zij worden in stuitligging geboren.

Opties voor bevalling bij stuitligging

Als uw kindje aan het eind van de zwangerschap in stuitligging ligt, zijn er een aantal mogelijkheden voor de bevalling. Met de gynaecoloog bespreekt u dan de mogelijkheden:  

  • een poging om het kindje naar een normale ligging te draaien  
  • een vaginale stuitbevalling  
  • een keizersnede

De gynaecoloog bespreekt alle voor- en nadelen van de opties met u. In sommige gevallen kan een bepaalde manier van bevallen aan te raden zijn. Als dat zo is, zal de gynaecoloog hiervoor een voorkeur uitspreken. Dit kan het geval zijn als het kindje met de voetjes voor de billen ligt, niet goed is ingedaald of als de baby erg groot wordt geschat.

Draaien naar normale ligging

Ligt uw baby aan het eind van de zwangerschap nog in stuitligging? Dan kan de verloskundige of gynaecoloog proberen de baby te draaien. Hij of zij drukt en duwt dan op de buitenkant van de buik. Draaien gebeurt vanaf 37 weken. Het is bijna altijd mogelijk om tot aan de bevalling te proberen de baby te draaien.

Vaginale stuitbevalling

Lukt het draaien niet en blijft de baby in stuit liggen? Dan moet u in het ziekenhuis bevallen. De conditie van de baby wordt tijdens de bevalling goed in de gaten gehouden met een CTG (hartfilmpje). Ook moeten de ontsluiting, de indaling en de uitdrijving vlot verlopen. Als een van deze factoren niet verloopt zoals het hoort, kan het nodig zijn om een keizersnede te doen.

Veilig vaginaal bevallen bij stuitligging

Normaal gesproken kunt u ook bij een stuitligging veilig vaginaal bevallen. Een stuitbevalling niet anders dan een ‘normale’ vaginale bevalling. Het voelt niet anders aan, de weeën zijn hetzelfde. Bij persdrang aan het einde van de ontsluitingsfase is het belangrijk te wachten met meepersen tot de ontsluiting volledig is. Tijdens de uitdrijving wordt het voeteneind van het verlosbed weggehaald. U kunt dan uw benen in steunen leggen tussen het persen door.

Bij een stuitbevalling worden als eerste de billen geboren, daarna de rest van het lichaam en de armpjes, en tot slot het hoofd. Bij de geboorte van het hoofd drukt men vaak boven uw schaambeen, om ervoor te zorgen dat het hoofd goed het bekken passeert.