Tennisarm of golfelleboog

Een tennisarm of golfelleboog komt veel voor. Het is een irrritatie of ontsteking aan de buitenkant of binnenkant van de elleboog. Precies daar waar de spieren van de pols en hand aanhechten. Het hoeft niet per se van tennissen of golfen te komen. Behandeling bestaat vooral uit rust.

Op de een of andere manier zijn de spieren in de onderarm, pols en hand overmatig of verkeerd belast geraakt. Bijvoorbeeld door steeds dezelfde beweging met de arm te maken.

Klachten

Een tennisarm geeft pijn aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. Een golfelleboog geeft pijn aan de binnenzijde van de elleboog met een uitstralende pijn naar de onderarm, de vingers of de bovenarm. U voelt het vooral als u iets wilt oppakken of wilt duwen. Dan spant u namelijk de strekspieren van de pols en hand.

Diagnose en behandeling

Als je op de binnenzijde of buitenzijde van de elleboog drukt, doet het pijn. Het is een hinderlijke aandoening, waar u een tijd flink last van kunt hebben. Herstel duurt soms maanden. De behandeling bestaat vooral uit rust. Daarnaast kan de arts kiezen voor: 

  • medicatie (pijnstilling)  
  • verdovingsvloeistof inspuiten  
  • fysiotherapie  
  • in het uiterste geval een operatie