Trigger finger

Als u uw vinger buigt en de vinger daarna niet meer wil strekken, maar bij kracht zetten ineens recht schiet, dan heeft u een trigger finger. De pees die de vinger buigt is gezwollen en soms ontstoken. Daardoor blijft de pees soms vast zitten in de peeskoker. U moet de vinger even helpen om volledig te strekken.

Hoe ontstaat trigger finger?

Het ontstaat aan de binnenzijde van de hand, aan de basis van een vinger of duim. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Het kan overbelasting zijn. Trigger finger is een onschuldige maar lastige aandoening. Het kan bij elke vinger voorkomen. De arts herkent de aandoening door een kort lichamelijk onderzoek. Er zijn verder geen onderzoeken nodig.

Klachten trigger finger

Eerst heeft u een beetje pijn als u uw vinger buigt. Dat is vooral als u iets vastpakt. De pees die zorgt voor het buigen en strekken is ontstoken en kan gezwollen zijn.  U kunt de vinger niet meer op eigen kracht strekken. Soms voelt u een 'klik' en schiet de vinger weer recht. Dit kan gepaard gaan met pijn, maar dat hoeft niet altijd.

Behandeling trigger finger

Als de klachten nog niet zo ernstig zijn en niet langer dan 3 maanden duren, dan kan een spalkje helpen. Zo komt de ontsteking tot rust en verdwijnen de klachten. Dit doen we in het Handen Centrum Midden Nederland in Veenendaal, Ede of Wageningen.

Als dit niet helpt, dan kan een injectie in de vinger uitkomst bieden. In de injectie zit het geneesmiddel cortison, dat brengt ontstekingen tot rust. Daarna moet u enige weken de hand minder intensief gebruiken. Heeft de injectie ook geen baat, dan is er nog een operatie mogelijk.