(Tropische) infectieziekten

Als u op reis gaat naar een (sub)tropisch land kunt in aanraking komen met verschillende tropische infecties zoals malaria, gele koorts, dengue (knokkelkoorts), tetanus en cholera. Voordat u op reis gaat, is het van belang dat u zich goed voorbereidt om infectieziekten te voorkomen.

Klachten na een bezoek aan de tropen

Als u na een bezoek aan de tropen acute of aanhoudende klachten heeft als koorts, huidafwijkingen, buikpijn of diarree, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat u recent in een tropisch gebied bent geweest. Er kan sprake zijn van een tropische infectieziekte. Een snelle diagnose en behandeling kunnen belangrijk zijn voor uw gezondheid. Voor onderzoek en behandeling kunt u terecht op de polikliniek interne geneeskunde.

Acute ziekteverschijnselen

Bij acute, ernstige ziekteverschijnselen is het mogelijk dat u op de spoedeisende hulp komt. Afhankelijk van uw klachten zal verder onderzoek plaatsvinden (bloedonderzoek, röntgenonderzoek). De meeste tropische infectieziekten kunnen in Ziekenhuis Gelderse Vallei behandeld worden. De internisten werken hierbij samen met de arts-microbiologen. Zo nodig wordt er laagdrempelig overlegd of verwezen naar een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van tropische infectieziekten, Tropencentrum AMC of Havenziekenhuis Rotterdam.

Wat kunt u zelf doen?

Voor vertrek naar een tropisch land is het raadzaam om informatie op te vragen over eventueel benodigde vaccinaties, preventieve behandelingen of andere maatregelen om infecties te voorkomen.