Urineweginfectie

Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende infecties in het menselijk lichaam. De urinewegen bestaan uit de urineleiders, de blaas en de urinebuis. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en maken daar urine van. Via de urineleiders komt de urine in de blaas. De urinebuis brengt de urine naar buiten.

Oorzaken van een urineweginfectie

De urinewegen zijn aan de binnenkant bedekt met een laagje slijmvlies. Bij een urineweginfectie is dit laagje ontstoken. Vaak wordt dit veroorzaakt door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener is de darmbacterie Escheria Coli (E. coli bacterie).
Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een blaasontsteking gaat meestal niet vanzelf over. Een blaasontsteking die niet goed wordt behandeld, kan opstijgen naar de hogere urinewegen. Dit kan leiden tot nierbekkenontsteking. Nierbekkenontsteking is ernstiger dan blaasontsteking. Het kan nierschade veroorzaken.

Oorzaken van blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën in de blaas. Bacteriën kunnen makkelijker binnendringen bij een verminderde weerstand. Soms komt dit door het wassen van de schaamstreek met zeep. Dit verandert de zuurgraad van de geslachtsorganen, waardoor bacteriën makkelijker blijven leven. Als niet alle urine wordt uit geplast, kan dit ook blaasontsteking veroorzaken. Er blijft dan steeds een restje urine achter in de blaas waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit kan ook het geval zijn bij baarmoederverzakking en prostaatvergroting. Tot slot hebben diabetespatiënten vergrote kans op blaasontsteking. De suiker in hun urine is een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Vaker bij vrouwen

Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen. Dat komt door hun lichaamsbouw: zij hebben een kortere plasbuis, die dichtbij de vagina en de anus zit. Tijdens zwangerschap en na de overgang hebben vrouwen vaker een urineweginfectie. Soms krijgen vrouwen blaasontsteking door geslachtsgemeenschap. Ook verkeerde toilethygiëne speelt bij vrouwen een rol. Hiermee wordt bedoeld: afvegen van achteren naar voren, in plaats van van voren naar achteren. Voor zover bekend veroorzaken kou vatten en op de tocht staan geen blaasontsteking.

Oorzaken van nierbekkenontsteking

Nierbekkenontsteking kan het gevolg zijn van een niet goed behandelde blaasontsteking. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door (aangeboren) verstoppingen in de urinewegen. Verstoppingen kunnen veroorzaakt worden door een gezwel, nierstenen of een vergrote prostaat. Ook aangeboren afwijkingen kunnen de kans op nierbekkenontsteking vergroten. Zoals terugstroming van de urine (reflux).

Symptomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking verloopt vaak vrij onschuldig. Symptomen zijn:

  • vaak moeten plassen
  • pijn en branderig gevoel bij het plassen
  • troebele of anders ruikende urine
  • bloed bij de urine
  • pijn in de buik of onderrug

Sommige mensen hebben vrijwel geen klachten.

Symptomen van een nierbekkenontsteking

Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking. Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn:

  • ziek voelen
  • koorts
  • overgeven
  • pijn bij het plassen
  • pijn onder de ribben die kan uitstralen naar de geslachtsorganen

Kinderen met een nierbekkenontsteking hebben meestal alleen koorts.