Vaginale afscheiding en schimmelinfectie

In een gezonde vagina komen bacteriën en schimmels voor. Soms kunt u meer last hebben van afscheiding. Bijvoorbeeld in de zwangerschap.

Wat is vaginale schimmelinfectie?

In een gezonde vagina komen bacteriën en schimmels voor. Ze houden elkaar in evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bijvoorbeeld doordat u uw vagina met zeep wast. Een bepaalde schimmel gaat dan overheersen. Dat heet een vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

In de zwangerschap bent u gevoeliger voor schimmelinfectie (candida). Dit komt doordat de vagina beter doorbloed is en vaak minder zuur dan wanneer u niet zwanger bent. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk groeien. Door de zwangerschapshormonen kunt u ook meer en dunnere afscheiding hebben.

Klachten vaginale schimmelinfectie

Normale afscheiding hoort wit of doorzichtig van kleur te zijn. Bij een schimmelinfectie heeft u mogelijk korrelige, witte afscheiding, jeuk of een brandend gevoel rondom de vagina. Wanneer de infectie zich uitbreidt, kunt u rode plekken rondom de vagina of liezen krijgen. Denkt u dat u een schimmelinfectie heeft? Maak dan een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog. Een schimmelinfectie moet behandeld worden.

Wat kunt u zelf doen?

Tips:

  • draag katoenen ondergoed  
  • gebruik geen inlegkruisjes of maandverband  
  • was de vagina alleen met water; gebruik geen zeep