Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is één van de meest voorkomende vormen van dementie. Het wordt veroorzaakt door een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. Dit is vaak een gevolg van hart- en vaatziekten. Zoals een chronisch hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, diabetes, Tia's of beroertes.

Symptomen van vasculaire dementie

Vasculaire dementie begint meestal bij mensen tussen 65 tot 75 jaar oud. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Mannen krijgen iets vaker vasculaire dementie dan vrouwen. De verschijnselen hangen af van welke plekken in de hersenen beschadigd zijn. Vaak valt allereerst op dat u trager gaat denken, spreken en handelen. U kunt  zich waarschijnlijk ook moeilijker concentreren. Vaak heeft  u ook lichamelijke verschijnselen, verlammingsverschijnselen, spierverstijving, gevoelsverlies of epilepsieaanvallen. Uw stem kan veel zachter gaan klinken. Het is ook mogelijk dat u vooral last krijgt van taalstoornissen: u krijgt moeite om de juiste woorden te vinden, te gebruiken en te begrijpen. Dit heet afasie.

Besef van de eigen ziekte

Bij beginnende vasculaire dementie heeft u vaak (nog) geen last van geheugenproblemen of persoonlijkheidsveranderingen. Hierdoor beseft u maar al te goed wat er met u aan de hand is. Dit besef kan leiden tot depressieve gevoelens. U kunt zich verdrietig, somber en minder energiek voelen. Het is belangrijk dat u deze onderliggende depressieve gevoelens laat behandelen. Dat gebeurt meestal met medicijnen. Als de depressie afneemt, zult u waarschijnlijk weer beter gaan functioneren.

Verloop van vasculaire dementie

Vasculaire dementie ontstaat als gevolg van (kleine) beroertes of tia’s in de hersenen. Meerdere van deze infarcten na elkaar kunnen leiden tot vasculaire dementie. Deze vorm van dementie kan ook ontstaan door een enkel infarct in een belangrijk hersengebied. Kenmerkend voor vasculaire dementie is dat het plotseling begint (als gevolg van de herseninfarcten) en stapsgewijs verloopt. U kunt tussendoor periodes hebben waarin u merkbaar beter functioneert.

Oorzaken van vasculaire dementie

De hersenen verbruiken veel energie en zuurstof. De zuurstof wordt door het bloed via slagaderen naar de hersenen gevoerd. Daar wordt het via steeds kleinere bloedvaten naar alle delen van de hersenen verspreid. Door aandoeningen als aderverkalking, een embolie of een trombose kunnen de vaatwanden stugger worden. Dit kan zorgen voor problemen in de bloedstroom, waardoor bepaalde hersengebieden zuurstoftekort kunnen oplopen. Daardoor sterven hersencellen af. Als hersencellen afsterven, is dat voorgoed. Ze kunnen niet herstellen en ook niet worden vervangen.

Behandeling van vasculaire dementie

Vasculaire dementie is vooralsnog niet te behandelen of te genezen. De behandeling van vasculaire dementie richt zich dan ook vaak op de onderliggende hart- of vaatziekte. Dit moet verdere schade zoveel mogelijk beperken. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben: niet roken, een gezond gewicht hebben, voldoende bewegen, goede voeding, matig alcoholgebruik. Vaak is het mogelijk om bijkomende verschijnselen van vasculaire dementie te behandelen. Zoals een depressie, angstige gevoelens of hallucinaties.

Kijk voor meer informatie over omgaan met dementie op www.dementie.nl