Verstopte slagader

Bij een verstopte slagader wordt een slagader ineens afgesloten. Het achterliggende weefsel krijgt dan geen zuurstof meer. Door een langdurige afsluiting van een slagader kan het lichaamsdeel wat door die slagader van bloed voorzien wordt afsterven.

Oorzaak verstopte slagader

Door een verhoogd cholesterol, roken, suikerziekte of hoge bloeddruk, vernauwen de bloedvaten. Vaak is dit ook een gevolg van ouderdom. Door deze vernauwingen kan het bloed niet goed doorstromen. Bloed krijgt dan de neiging om te gaan stollen. Zo’n stolsel kan een vernauwde doorgang helemaal verstoppen. Hierdoor wordt de slagader ineens afgesloten.

Klachten verstopte slagader

Een verstopte slagader komt het meest voor in het been. Door de verstopping krijgt het been ineens geen zuurstof meer. Dit gaat gepaard met een heftige pijn in het been. Bovendien voelt het been koud aan en ziet het bleek of zelfs blauw. De patiënt kan minder gevoel en kracht in het been hebben.

Hoe komen we erachter?

Vaak hebben patiënten veel pijn in het ledemaat waar de slagader is afgesloten. De arts kan met een echo apparaatje vaststellen dat er geen of erg weinig bloed meer door de slagader stroomt. Ook ziet het betreffende ledemaat wit of blauw van kleur, voelt het koud aan en is het gevoel erin anders dan normaal. Om de precieze locatie van de afsluiting te bepalen, doen we een CT-onderzoek. De patiënt krijgt een contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof verspreidt zich via de bloedvaten. Wanneer die bij de afsluiting aankomt, kan die niet verder. Op de scan zien we dan een plotselinge ontbreking van contrast.

Behandeling verstopte slagader

Een plotseling afgesloten slagader vereist een snelle behandeling. Dit is de enige manier om het achterliggende weefsel te redden. De arts heeft hiervoor een aantal opties:

  • dotteren
  • by-pass operatie
  • medicijnen

Dotteren

Er wordt een ballonnetje in het bloedvat geschoven. Deze wordt opgeblazen om de vernauwing wijder te maken. Zo kan er weer bloed doorstromen. Soms laten we een metalen buisje achter, die de slagader open houdt. Zo’n buisje heet een stent.

By-pass operatie

Om de verstopping heen wordt een omleiding gemaakt. Daardoor krijgt het achterliggende gedeelte weer voldoende bloed om normaal te kunnen functioneren. Dit is een ingewikkelde ingreep die alleen een gespecialiseerde chirurg kan doen.

Medicijnen

Er bestaan medicijnen (urokinase) die het bloedstolsel kunnen oplossen. Een speciale katheter wordt vlakbij de afsluiting geplaatst. Uit de katheter komen medicijnen die het stolsel oplossen. Deze behandeling duurt enkele uren. Tijdens dit proces wordt de katheter opgeschoven naar verschillende plaatsen rond de afsluiting. Een groot nadeel van dit proces is het risico op het ontstaan van bloedingen. Deze medicijnen zorgen er immers voor dat het bloed niet meer kan stollen. Daarom houden we deze patiënten extra goed in de gaten op de IC.