Vruchtbaarheidsstoornis PCOS

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een vruchtbaarheidsstoornis, veroorzaakt door hormonen. In de eierstokken zijn kleine cystes aanwezig. Dit komt doordat de eirijping niet goed verloopt. Hierdoor is er een onregelmatige eispring. Soms vindt er zelfs helemaal geen eisprong plaats.

Wat is vruchtbaarheidsstoornis PCOS?

PCOS is een hormonale stoornis. Door een te laag follikel stimulerend hormoon (FSH) rijpt het eiblaasje (follikel) niet goed. Het hormoon dat de eisprong beïnvloedt, is te hoog (lueiniserend hormoon (LH)). Soms zijn ook het testosteron en de insuline verhoogd. Op latere leeftijd is de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogd.

Oorzaak van vruchtbaarheidsstoornis PCOS

PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van de vrouwen. Er is geen directe oorzaak voor het ontstaan van PCOS. Wel komt PCOS in sommige families vaker voor.

Klachten vruchtbaarheidsstoornis PCOS

Bij PCOS horen de volgende verschijnselen:

  • geen cyclus of een onregelmatige cyclus
  • overgewicht (40 procent van de vrouwen met PCOS)
  • acne
  • overbeharing
  • meer dan 12 kleine cystes in elke eierstok
  • afwijkende hormoonwaarden
  • soms een te hoog testosteron en insuline

Wat kunt u zelf doen?

Streef naar een gezond gewicht. Circa 40 procent van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht. Door af te vallen, kan de cyclus weer op gang komen. Als u overgewicht heeft, zult u daarom het advies krijgen om af te vallen. Een gezond gewicht verkleint ook de kans op suikerziekte en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Kunt u hulp gebruiken bij het afvallen? Vraag dan bij uw huisarts om een doorverwijzing naar de diëtist. Hij of zij kan u een goed voedingsadvies geven. Verder kan het enorm helpen om meer te bewegen. Kies bijvoorbeeld een sport waar u plezier in heeft. En loop vaker kleine stukjes. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.

Vooruitzichten PCOS

PCOS is een chronische aandoening. U zult er uw hele leven mee worden geconfronteerd. Op latere leeftijd kan PCOS leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat u gezond leeft.

Emotionele gevolgen PCOS

Vrouwen met PCOS krijgen vaak een hormoonbehandeling. Dit kan de emoties flink beïnvloeden. Ook moet u vaak naar het ziekenhuis voor controle. Daardoor moet u vaker weg van school of werk. Dit kan lastig zijn.

Zorgt de behandeling voor emotionele of praktische problemen? Praat dan eens met de maatschappelijk werker van de afdeling voortplantingsgeneeskunde.