Vruchtbaarheidsstoornissen (fertiliteit)

Van alle stellen die een kinderwens hebben, krijgt 10 tot 15 procent te maken met vruchtbaarheidsstoornissen. Voor veel stellen betekent dit dat zij na een jaar onbeschermde gemeenschap nog niet op de natuurlijke manier zwanger zijn geraakt. De huisarts kan u dan verwijzen naar de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.

Oorzaken vruchtbaarheidsstoornis

Soms is een duidelijke oorzaak te vinden voor het uitblijven van een zwangerschap. De oorzaak van de vruchtbaarheidsstoornis kan liggen bij de vrouw, bij de man, of in de combinatie van beiden. Soms is het een combinatie van verschillende factoren. En het kan gebeuren dat er geen verklaring wordt gevonden.

Symptomen bij de vrouw

Er is een aantal klachten of symptomen die kunnen wijzen op vruchtbaarheidsstoornissen bij de vrouw:

  • onregelmatige of uitblijvende menstruatie. De vrouw heeft dan weinig of geen eisprongen (ovulaties).
  • antistoffen tegen chlamydia. Dit betekent dat de vrouw in het verleden een chlamydia-infectie heeft gehad, waardoor zij verminderd vruchtbaar is. Dit komt voor in ongeveer 20 procent van de gevallen.
  • verklevingen en afgesloten eileiders. Als er verklevingen zijn in de buik, rondom de eierstokken en tussen de eileiders en eierstokken, kan de eileider het eitje niet altijd goed opnemen. Ook in de eileider zelf kan een afsluiting zitten die het contact tussen zaadcel en eicel verhindert.

Symptomen bij de man

Er is een aantal klachten of symptomen die kunnen wijzen op vruchtbaarheidsstoornissen bij de man:

  • weinig, slecht bewegende of afwijkende zaadcellen
  • erectieproblemen of problemen met de zaadlozing

Gezond leven, gezond zwanger

We weten steeds meer over factoren die een rol spelen bij het zwanger worden. Lees verder bij gezond zwanger wat u zelf kunt doen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf een aantal dingen doen om uw kans op zwangerschap te vergroten.

Adviezen voor de vrouw

Rookt u? Stop daar dan mee. Roken voorkomt dat uw eierstokken vroegtijdig verouderen. Streef ook naar een gezond gewicht. Overgewicht kan een reden zijn voor verminderde vruchtbaarheid. Is uw BMI boven de 30? Probeer dan af te vallen. Een gezond gewicht verkleint ook de kans op suikerziekte en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Kunt u hulp gebruiken bij het afvallen? Vraag dan bij uw huisarts om een doorverwijzing naar de diëtist. Hij of zij kan u een goed voedingsadvies geven. Verder kan het enorm helpen om meer te bewegen. Kies bijvoorbeeld een sport waar u plezier in heeft. En loop vaker kleine stukjes. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.

Adviezen voor de man

Rookt u? Stop daar dan mee. Stoppen met roken kan de zaadkwaliteit verbeteren. Drinkt u meer dan 5 glazen alcohol per dag? Probeer dan te minderen. Minder alcohol drinken kan de zaadkwaliteit verbeteren.

Zwangerwijzer

Op de website zwangerwijzer krijgt u informatie waarmee u uw leefstijl stap voor stap kunt verbeteren.

Vooruitzichten

De kans op zwangerschap wisselt per behandeling. Wij vertellen u over de kansen tijdens het gesprek dat wij met u hebben over uw behandelplan. De resultaten van een IVF / ICSI behandeling worden jaarlijks gepubliceerd via de NVOG.

Emotionele gevolgen

Wanneer een zwangerschap uitblijft, kan dat zeer emotioneel zijn. Hoe zich dat uit, is voor iedereen verschillend. Ook moet u vaak naar het ziekenhuis voor controle. Daardoor moet u vaker weg van school of werk. Dit kan lastig zijn.

Zorgt de behandeling voor emotionele of praktische problemen? Praat dan eens met de maatschappelijk werker of medisch psycholoog van de afdeling voortplantingsgeneeskunde.

Sommige patiënten hebben behoeften aan contact met lotgenoten. Hiervoor kunt u contact zoeken met de Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.