Zenuwpijn

Zenuwpijn is pijn die ontstaat in het gebied van een zenuw. Meestal wordt deze pijn veroorzaakt door beschadiging of een ontsteking aan de zenuw. Zenuwpijn wordt ook wel neuropathische pijn of neuralgie genoemd.

Soorten zenuwpijn

Er zijn verschillende soorten zenuwpijn. Meestal is de naam vernoemd naar de plaats in het lichaam waar de pijn voorkomt.

Klachten/ verschijnselen bij zenuwpijn

Bij zenuwpijn is er vaak sprake van heftige pijnscheuten in het gebied dat bij de aangedane zenuw hoort. Andere uitingen van zenuwpijn zijn prikkelingen, een brandend gevoel, steken en krampen. De pijn kan toenemen door een kleine prikkel als het aanraken van de huid of het dragen van (strakke) kleding.

Wat kunt u zelf doen?

Tips:

  • zorg voor een goede nachtrust. Wanneer u te weinig of slecht slaapt, wordt u moe en verdraagt u minder pijn. De pijnklachten kunnen toenemen waardoor u slechter slaapt. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken. Zorg bijvoorbeeld voor een comfortabel bed, prettig zittende nachtkleding en een goed klimaat in de slaapkamer.
  • blijf in beweging. Probeer een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.
  • streef naar een gezonde levensstijl. Goede voeding, een gezond gewicht en stoppen met roken dragen hieraan bij.

Vooruitzichten bij pijn

Door de multidisciplinaire aanpak en behandeling bij Ziekenhuis Gelderse Vallei is het vaak mogelijk de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Emotionele gevolgen van pijn

Pijn kan uw leven sterk beïnvloeden en zelfs leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan gevolgen hebben voor uw nachtrust, sociale leven en werk(omgeving). U kunt oververmoeidheid raken en gevoelens van somberheid/depressie ontwikkelen. U bent de grip kwijt op uw leven en er kunnen heftige emoties ontstaan.

Als gevolg van stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Misschien maakt u zich zorgen over uw toekomst. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.