Ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren zijn er verdikkingen in de palm van de hand en de vingers. Het begint in de handpalm met knobbeltjes. Deze groeien en vormen een streng. Als de streng tot in de vingers komt, gaan deze krom staan. Dat gebeurt meestal met de pink en de ringvinger.

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Bindweefsel zit overal in ons lichaam en zorgt voor steun en verbinding. Bij de ziekte van Dupuytren is het bindweefsel in de hand verdikt en hard. Dan ontstaan knobbeltjes en strengen. Als deze verder groeien, worden ze steeds dikker en harder. Uiteindelijk trekken ze samen. Dat veroorzaakt de typische verkromming van de vingers. Meestal is dat de pink en de ringvinger. Maar het kan bij alle vingers gebeuren.

De oorzaak is niet bekend. Vaak is deze aandoening erfelijk. Deze aandoening aan het bindweefsel komt ook voor in de voetzool (ziekte van Ledderhose) en in de penis (ziekte van Peyronie).

Behandeling van ziekte van Dupuytren

Bij een operatie verwijderen we de verdikkingen uit de handpalm en de vingers met als doel:

  • voorkomen dat de klachten erger worden
  • het strekken van de vingers wordt weer mogelijk

Na behandeling van ziekte van Dupuytren

Na de operatie moet u terugkomen zodat we de wond kunnen controleren. We kijken ook of het gebruik van de vingers voldoende herstelt. Als het nodig is, verwijzen wij u naar het Handen Centrum Midden Nederland in Veenendaal, Ede of Wageningen. Soms is het noodzakelijk om na de operatie nog een vinger/hand spalk voor de nacht te dragen. Dat is omdat de vingers weer moeten wennen aan het volledig kunnen strekken.