Zwangerschapsklachten

Sommige klachten in de zwangerschap kunnen wijzen op een verstoord verloop van de zwangerschap. Het is belangrijk dat u deze klachten kent en ons daarvan op de hoogte brengt. Wij kunnen dan bepalen wat in uw geval de beste behandeling is.

Zwangerschapsklachten op een rij

Een zwangerschap kent verschillende soorten bloedverlies. Soms is het totaal onschuldig. In de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan bloedverlies een eerste teken van een miskraam zijn. Lees meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Breken uw vliezen voor de 37e zwangerschapsweek? Bel dan meteen met de verloskamers. U wordt dan opgenomen in het ziekenhuis. Lees meer over vroegtijdige weeën en dreiging vroeggeboorte.

Heeft u erge hoofdpijn tijdens de zwangerschap? En/of moet u overgeven? Of ziet u sterretjes of wazig? Dit kan wijzen op een hoge bloeddruk. Neem contact met ons op als u deze klachten heeft.

Heeft u erge maagpijn tijdens de zwangerschap? En/of moet u overgeven? Of ziet u sterretjes of wazig? Dit kan wijzen op een hoge bloeddruk. Neem contact met ons op als dit blijft aanhouden.

Heeft u meer dan 38,5 C koorts? Neem dan contact met ons op. Wij maken dan een afspraak voor nader onderzoek. Koorts kan vroegtijdige weeën veroorzaken. Het kan daarom zijn dat u wordt opgenomen.

Bent u meer dan 24 weken zwanger en heeft u de indruk dat uw baby veel minder beweeglijk is dan voorheen? Neem dan contact op met het ziekenhuis voor het maken van een afspraak. Wij maken dan een CTG (hartfilmpje) en een echo om de conditie van de baby te controleren. Wacht niet tot de volgende controle afspraak.

Zwangere vrouwen ervaren en voelen van de bewegingen van hun baby heel verschillend. Wanneer u voor de eerste keer zwanger bent, voelt u de eerste bewegingen van de baby meestal rond de 20-22 weken. Als u al een keer zwanger bent geweest, is dit meestal rond de 16-18 weken. Vanaf ongeveer 26 weken worden de bewegingen van de baby sterker. Aan het einde van de zwangerschap voelt u de baby vaak wat minder. De baby heeft dan minder ruimte om te bewegen.

Bent u van de trap gevallen? Of heeft u een ongeval gehad, zoals een verkeersongeval? Neem dan contact met ons op. Wij doen dan een aantal controles om te kijken hoe het met de baby gaat. Zoals een echo, CTG (hartfilmpje) en bloedonderzoek. Het kan zijn dat u voor observatie wordt opgenomen.

We spreken van overmatig braken als iemand helemaal geen voedsel of vocht kan binnenhouden. Is dit bij u het geval? Neem dan contact op met het ziekenhuis. Binnen kantooruren met de polikliniek en tijdens avond- nacht en weekend uren met de verloskamers.

Als u zwanger bent, moet u meestal veel plassen. Is het plassen pijnlijk, voelt het branderig aan of heeft u ook buikpijn? Laat het ons dan weten. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts. Het kan namelijk zijn dat u een blaasontsteking heeft. Uw urine wordt onderzocht. Als er sprake is van een blaasontsteking, krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven. Het is belangrijk om een blaasontsteking in de zwangerschap te behandelen. Dit kan een mogelijke vroeggeboorte voorkomen.

Lang voor de bevalling kunt u al een soort oefenweeën krijgen. Dit zijn de zogenoemde harde buiken. Deze oefenweeën zijn meestal niet pijnlijk. Ook zijn ze onregelmatig of verdwijnen weer nadat ze een korte tijd regelmatig zijn geweest. Hiervoor hoeft u geen contact met ons op te nemen. Komen de weeën echt regelmatig: om de 4 tot 5 minuten? Nemen ze toe in kracht en duur en zijn ze pijnlijk? Neem dan contact op met de verloskamers. Het is soms lastig om echte weeën (of vroegtijdige weeën) te onderscheiden van oefenweeën, zeker bij het eerste kindje. Als u twijfelt of zich ongerust maakt, kunt u ons altijd bellen.