Apotheek

De apotheek van het ziekenhuis zorgt voor uw medicijnen als u in het ziekenhuis ligt, of als u voor (dag)behandeling in het ziekenhuis bent. Moet u thuis ook medicijnen gebruiken? Dan kunt u die ophalen bij de Vallei Apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis.

Wanneer gaat u naar de Vallei Apotheek?

Bij de Vallei Apotheek kunt u terecht voor medicijnen en hulpmiddelen. Ook bezoekers, buurtbewoners en medewerkers van het ziekenhuis zijn van harte welkom. Het ruime assortiment van de Vallei Apotheek is afgestemd op de specialistische zorg in ons ziekenhuis. Meestal zijn de medicijnen direct leverbaar. U hoeft er dus niet later voor terug te komen. De Vallei Apotheek verkoopt ook verband, hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen zoals pijnstillers, zalven en huidverzorgingsproducten. Heeft u een vraag over medicijnen of hulpmiddelen? De deskundige medewerkers van de Vallei Apotheek geven u graag advies.

Wat doen de apothekers?

De medewerkers van de ziekenhuisapotheek zorgen ervoor dat u op het juiste moment het juiste medicijn krijgt. Dit doen zij samen met de specialisten en verpleegkundigen, tijdens uw opname, behandeling en bij ontslag uit het ziekenhuis.

Bij opname

Wordt u opgenomen in het ziekenhuis? Dan bespreekt een apotheekmedewerker of een verpleegkundige met u welke medicijnen u op dat moment gebruikt. Dit staat ook in uw medicatieoverzicht. Samen controleert u of alle medicijnen erop staan en of er bijzonderheden zijn, zoals overgevoeligheden en allergieën.

Tijdens behandeling

De ziekenhuisapotheker controleert het recept van de arts. Hij bepaalt welke dosering u moet hebben en bekijkt of het medicijn samengaat met andere medicijnen die u misschien gebruikt. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis verstrekt de ziekenhuisapotheek uw medicijnen. Ook de medicijnen die u thuis al gebruikte.

Bij ontslag

Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis en medicijnen nodig heeft, kunt u deze ophalen bij de Vallei Apotheek in de centrale hal. U krijgt dan ook een nieuw medicatieoverzicht mee met een innameschema. Hierop staan de medicijnen die u thuis moet gebruiken. U kunt natuurlijk ook bij uw eigen apotheek langs gaan.

Goed om te weten

Gebruikt u medicijnen? Lees deze belangrijke informatie van de apotheek.

Breng uw overzicht van medicijnen mee

Heeft u een afspraak bij een arts of andere zorgverlener? Neem dan een actueel overzicht van uw medicijnen mee. U kunt dit medicatieoverzicht ophalen bij uw apotheek. Op dit overzicht staan de medicijnen die u gebruikt en aandoeningen en allergieën die u misschien heeft. Ook als uw nieren of lever niet meer goed werken, staat dat op uw overzicht van medicijnen. Zo weten artsen en zorgverleners altijd waarmee ze rekening moeten houden als ze u behandelen. Neem uw medicatieoverzicht daarom mee naar elke afspraak in het ziekenhuis. Neem het overzicht ook mee als u in het ziekenhuis wordt opgenomen. U helpt dan zelf om uw medicatieoverzicht actueel te houden.

Geef toestemming om uw medische gegevens te delen

Artsen en zorgverleners kunnen niet zomaar bij uw medische gegevens. U moet daarvoor toestemming geven. Ga naar www.ikgeeftoestemming.nl om uw medische gegevens te delen. Zo kunnen de artsen en zorgverleners die u behandelen altijd uw actuele medische gegevens bekijken. Zij doen dit via internet. Op die manier is belangrijke informatie over uw gezondheid snel en op elk moment beschikbaar, ook ’s avonds en in het weekend.

Neem uw medicatieoverzicht mee naar het preoperatieve spreekuur

Krijgt u binnenkort een operatie of andere ingreep? Dan komt u eerst op het preoperatieve spreekuur. Daar bespreekt een apothekersassistent met u welke medicijnen u gebruikt. Dit heet medicatieverificatie. Wij vragen u altijd om uw meest actuele overzicht van medicijnen mee te nemen naar afspraken in het ziekenhuis. U kunt dit overzicht opvragen bij uw apotheek. Medicatieverificatie gebeurt ook bij spoedopnames via de Spoedeisende Hulp of de Eerste Hart Hulp.

Medicijnen kunnen er in het ziekenhuis anders uitzien

Verpakkingen of medicijnen zien er in het ziekenhuis vaak anders uit dan thuis. Is er iets onduidelijk? Of denkt u dat er iets niet klopt met de medicijnen die u heeft gekregen? Vraag het dan aan uw arts of zorgverlener. Zij zijn altijd bereid om uw vragen te beantwoorden.

Medicijnen na ontslag uit het ziekenhuis

Als u naar huis mag, schrijft uw behandelend arts eventueel medicijnen voor. De ziekenhuisapotheek controleert het en vergelijkt het met wat u voor uw opname aan medicijnen gebruikte. En wat er nu veranderd is. U kunt de benodigde medicijnen aan bed laten bezorgen of bij de Vallei Apotheek (in de centrale hal) ophalen. U krijgt dan ook het actuele medicatieoverzicht mee met een innameschema. U kunt natuurlijk ook bij uw eigen apotheek langs gaan.

Als u medicijnen nodig heeft buiten kantoortijd

Buiten kantoortijden zijn de Vallei Apotheek en ook uw eigen apotheek gesloten. U kunt dan terecht bij de dienstapotheek. U vindt deze op de Spoedpost van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Volg de borden Spoedpost.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag aan de apotheek? Lees hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Waarom kan ik mijn eigen geneesmiddelen niet gebruiken in het ziekenhuis?

Het ziekenhuis is verplicht om tijdens de periode dat de patiënt is opgenomen de geneesmiddelen aan de patiënt te verstrekken. Je zou kunnen spreken van een soort all-inclusive afspraak. De zorgverzekeraar betaalt het ziekenhuis voor deze dienstverlening.

Kan ik geneesmiddelen vanaf de afdeling mee naar huis krijgen?

Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis en medicijnen nodig heeft, schrijft uw behandelend arts daarvoor een recept. U kunt de benodigde medicijnen aan bed laten bezorgen of bij de Vallei Apotheek (in de centrale hal) ophalen. U kunt natuurlijk ook bij uw eigen apotheek langs gaan.

Waarom kan ik sommige medicijnen niet bij mijn eigen apotheek halen?

Sinds 2012 zijn sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld bepaalde reumamedicijnen) niet meer te krijgen bij openbare apotheken. De minister van volksgezondheid heeft namelijk besloten dat dure geneesmiddelen die alleen door medisch specialisten worden voorgeschreven door het ziekenhuis verstrekt oeten worden. De minister wil daarmee een doelmatig gebruik van deze middelen bevorderen.

Onze kwaliteit

De apotheek van Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt op verschillende manieren getoetst. Dit zorgt ervoor dat de apotheek goede kwaliteit levert.

Certificaat

Onze apotheek wordt regelmatig getoetst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie doet dit bij alle apotheken van ziekenhuizen. Onze ziekenhuisapotheek voldoet aan de Ziekenhuis Apotheek Standaard 2010. De Vallei Apotheek heeft het HKZ-ISO9001-certificaat voor openbare apotheken.