Behandeling

U kunt medicijnen krijgen om:

  • het bloed te verdunnen
  • de bloedvaten te verwijden
  • de bloeddruk te verlagen
  • het cholesterol te verlagen
  • het hartritme te regelen

De chirurg maakt een omleiding om de vernauwing heen. Deze operatie doen we niet in Ziekenhuis Gelderse Vallei, maar gebeurt meestal in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

De chirurg gebruikt een slagader uit uw borst of een ader uit uw been als materiaal om de omleiding van te maken. Het ene uiteinde van de ader wordt aan de aorta gehecht. Het andere uiteinde wordt aan een kransslagader voorbij de vernauwing gekoppeld. Dankzij deze nieuwe route krijgt uw hart weer voldoende zuurstof en voedingsstoffen.

Ongeveer 2 dagen na de operatie komt u weer terug naar Ede. Als alles goed gaat, mag u na enkele dagen naar huis.

De cardioloog kan uw hartklep herstellen of vervangen. De keuze hangt af van de mate van verkalking van de klep. Door het plaatsen van een nieuwe klep kan er geen bloed meer terugstromen, zodat het hart zelf weer voldoende zuurstof krijgt.  

Hartklep herstellen

Bij het herstellen van de hartklep heeft u uw eigen klep kunnen behouden. De chirurg kan de vergroeide klepbladen losmaken of een uitgerekte klep kleiner maken.

Hartklep vervangen

De chirurg haalt de bestaande klep geheel of gedeeltelijk weg. Als vervanging krijgt u een mechanische of een biologische klep. De mechanische klep is gemaakt van kunststof, de biologische klep is van natuurlijk materiaal.


Een dotterbehandeling heft een vernauwing in een van de kransslagaders op. Onder plaatselijke verdoving brengt de cardioloog een slangetje in de lies, pols of elleboog. Langzaam schuift hij of zij deze katheter naar de vernauwde kransslagader. Dan gaat er een metalen draad en later een kleine ballon door de katheter. Op de plek van de venauwing wordt de ballon enkele keren opgeblazen. Net zo lang totdat het bloedvat weer wijd genoeg is en niet meer terugveert. Als extra versteviging kan de cardioloog een stent plaatsen.


Bekijk de video van de Hartstichting over dotteren.

Afspelen