Hartinfarct

Het hart krijgt zuurstof via kransslagaders. Dit zijn grote aders die het hart omsluiten. Een hartinfarct ontstaat als een kransslagader wordt afgesloten. Bijvoorbeeld door een stolsel. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof en sterft af. Een hartinfarct beschadigt het hart. Hoe ernstig dit is hangt af van de grootte en de plaats van de beschadiging.

Bekijk de video over een hartinfarct.

Afspelen

Pijn op de borst

Het hart zelf krijgt zijn voeding via de kransslagaders. Dit zijn grote aders die het hart omsluiten en het van zuurstof voorzien. Door een vernauwing in de kransslagader kan de hartspier zelf (tijdelijk) te weinig zuurstof krijgen. Vernauwingen ontstaan door aderverkalking.

Klachten

Vernauwingen geven op den duur klachten. De meeste mensen voelen pijn of druk op de borst. Soms geeft het ook uitstraling naar armen, kaken of de schouderbladen. Deze klachten vatten we samen met de medische term 'angina pectoris'. Letterlijk betekent dit: vernauwing van de borst. Angina pectoris kan leiden tot een hartinfarct.

Bekijk de video over pijn op de borst.

Afspelen

Ritmestoornis

Bij een volwassene in rust klopt het hart in een regelmatig tempo: zo'n 60 tot 70 keer per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen tot wel 150 tot 180 keer per minuut. Het hart trekt samen op signaal van een elektrische prikkel en ontspant daarna weer. Als deze elektrische prikkels niet goed worden geleid, ontstaat een stoornis in het hartritme.

Een hartritmestoornis is een steeds terugkerende verstoring van het ritme van het hart. De elektrische prikkels kunnen te snel, te langzaam of onregelmatig worden doorgegeven aan de verschillende delen van het hart.

Bekijk de video over een ritmestoornis.

Afspelen

Falende hartklep

Gezonde hartkleppen openen en sluiten perfect en op het juiste moment. De kleppen kunnen vernauwen, vergroeien, beschadigen, verslappen of uitrekken. Dan verloopt dit openen en sluiten niet meer zo soepel. We noemen dat een falende hartklep.


Terug naar de pagina U ligt in het ziekenhuis >>