Cardiologie

De hartfalen polikliniek is er voor mensen die de diagnose hartfalen hebben gekregen en hun naasten. De verpleegkundig consulenten leren u met hartfalen om te gaan en hoe u klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen, zodat u meer grip krijgt op uw ziekte.

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het kan het bloed minder goed wegpompen. Organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. De bloedvaten raken vol en er lekt vocht uit. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en enkels. Bekijk de video voor meer informatie over hartfalen.

Herken de klachten bij hartfalen

Bij hartfalen gaat het hart meestal langzaam achteruit. In het begin is er weinig van te merken. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van het hartfalen. Het is mogelijk om de ene dag fitter te zijn dan de andere dag. Lees hier meer over klachten bij hartfalen en bekijk de video.

Oorzaken van hartfalen

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Meest voorkomend zijn een eerder hartinfarct of jarenlange hoge bloeddruk. Lees hier meer over de oorzaken van hartfalen.

Op de hartfalen polikliniek werken gespecialiseerde verpleegkundigen. Zij werken nauw samen met de cardioloog en andere zorgverleners. De verpleegkundig consulenten leren u met hartfalen om te gaan en hoe u klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen, zodat u meer grip krijgt op uw ziekte. U kunt medische en praktische zaken met de verpleegkundig consulent bespreken, maar ook angsten en onzekerheden. De begeleiding duurt ongeveer 8 maanden, daarna neemt de huisarts de begeleiding over. Lees hier meer over diagnose en behandeling van hartfalen.

Thuismonitoring

Op de hartfalen polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei werken we met thuismonitoring. U voert dan zelf metingen in, zoals uw bloeddruk en gewicht en zo nodig kunt u vanuit huis vragen beantwoorden over uw welzijn. Het doel van thuismeten is de zorg voor u als onze patiënt verder te verbeteren: direct contact wanneer dat nodig is, begeleiding op afstand wanneer u zich daar goed genoeg voor voelt. Via thuismeten heeft u meer regie over uw eigen zorg en de arts en verpleegkundigen kunnen u beter begeleiden. De verpleegkundig consult kan u aanmelden bij het thuismonitoringsprogramma.

Wat kunt u zelf doen?

Bij hartfalen worden er altijd medicijnen gebruikt om het hart weer beter te laten werken. Meestal zijn dit meerdere soorten. Het hangt onder andere af van de knijpkracht van het hart, of er vocht wordt vast gehouden en of er nog andere ziekten zijn. Helpen de medicijnen niet genoeg of zijn er bijwerkingen? Bespreek dit dan met de cardioloog of hartfalenverpleegkundige. Lees hier meer over medicijnen bij hartfalen.

Door gezond te leven wordt de kans op succes van de behandeling vergroot. Rook niet, beweeg voldoende, eet gezond en leer goed omgaan met spanningen. Lees hier meer over een gezonde leefstijl.

Bij hartfalen geeft de hartfalenverpleegkundige advies over hoeveel vocht en zout er per dag mag worden ingenomen. Houd u hier goed aan. Als er vocht wordt vast gehouden, moet het hart harder werken. En dat moet bij hartfalen juist worden voorkomen. In de folder ‘Vochtbeperking: hoe gaat u daarmee om?’ en in de zoutwijzer leest u hierover meer informatie.

De hartfalenverpleegkundigen hebben naast een poliklinisch spreekuur ook een telefonisch spreekuur:

  • het poliklinisch spreekuur is op afspraak (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur, locatie Ede)

  • het telefonisch spreekuur is op maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur via (0318) 43 58 52. Voor het telefonisch spreekuur hoeft u geen afspraak te maken. Het kan ook voorkomen dat er een belafspraak met u wordt ingepland tijdens dit spreekuur.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze stellen via het telefonische spreekuur of via hartfalenpoli<apenstaartje> zgv.nl.