Cardiologie

U bent opgenomen (geweest) op de afdeling cardiologie vanwege een hartoperatie, een (dreigend) hartinfarct en/of een dotterbehandeling. 1 tot 2 weken na uw ontslag uit het ziekenhuis komt u voor controle naar de infarct polikliniek. Tijdens dit spreekuur zet de verpleegkundig specialist samen met u alle gebeurtenissen nog eens op een rij. Ook beantwoordt hij/zij uw eventuele vragen.

Uw bezoek aan de polikliniek

Wanneer u naar de infarct polikliniek komt, heeft u een afspraak met de verpleegkundig specialist. Waar kunt u rekening mee houden?

  • wilt u zorgen dat u 10 minuten voor aanvang van het bezoek aanwezig bent?
  • voor uw afspraak maken wij een hartfilmpje/ECG (Electro Cardio Gram) en meten wij uw bloeddruk
  • daarna gaat de verpleegkundig specialist met u in gesprek over onder andere uw medicijngebruik, eventuele bijwerkingen van de medicijnen, leefregels, risicofactoren, hartrevalidatie en allerlei praktische zaken
  • ook krijgt u een kort lichamelijk onderzoek waarbij wij naar uw hart en longen luisteren en beoordelen wij eventuele wonden

Wat neemt u mee?

Schrijf vooraf uw vragen op papier en neem deze mee naar het spreekuur, zodat u deze niet vergeet te stellen. Denkt u ook aan andere belangrijke papieren zoals een overzicht van uw medicijnen.

Wat doet een verpleegkundig specialist/ physician assistant?

De zorgverlener heeft jarenlange ervaring als verpleegkundige. Hierna is zij verder opgeleid om een aantal medische handelingen uit te voeren, zoals lichamelijk onderzoek verrichten en medicijnen voorschrijven. Binnen de afdeling cardiologie zijn er meerdere verpleegkundig specialisten werkzaam en 1 physician assistant. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van patiënten met atriumfibrilleren, hartfalen en patiënten die een hartoperatie en/of hartinfarct hebben gehad. Zij werken - volgens vaste richtlijnen – in nauwe samenwerking met de cardiologen.

Vragen aan de verpleegkundig specialist

Mocht u tussendoor nog verpleegkundige of medische vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met één van de verpleegkundig specialisten cardiologie. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 12:00 en 13:00 uur, op telefoonnummer (0318) 43 47 34. 

Hoe verder?

De cardioloog blijft uiteraard bij uw behandeling betrokken. Na ongeveer 4 tot 6 weken na uw bezoek aan de infarct polikliniek heeft u een afspraak met de cardioloog. Tevens volgen er afspraken bij de polikliniek hartrevalidatie. Heeft u vragen over de revalidatie? Neem dan contact op met hartrevalidatie, via telefoonnummer (0318) 43 59 09.