Chirurgie verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling chirurgie vaat - trauma - gynaecologie – buikchirurgie - KNO – MKA en plastische chirurgie zijn verschillende onderdelen van chirurgie gecombineerd. Er liggen patiënten die een operatie kregen aan de grote bloedvaten. Ook liggen er patiënten met bijvoorbeeld een botbreuk en patiënten ter observatie voor bijvoorbeeld pijnklachten.

Onderdelen chirurgie

De verpleegafdeling chirurgie bestaat onder andere uit:  

  • vaatchirurgie: voor bijvoorbeeld patiënten na een operatie aan een vaatafwijking of een dotterbehandeling 
  • traumachirurgie: voor bijvoorbeeld patiënten met een botbreuk na een ongeval

Op traumachirurgie liggen ook patiënten die een gynaecologische operatie krijgen. Dat betekent behandeling van klachten en aandoeningen aan de vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen.

Medewerkers op de afdeling

Op de afdeling zijn de volgende mensen werkzaam:

Op de afdeling is één afdelingsmanager die, samen met de manager zorg en bedrijfsvoering, de eindverantwoordelijkheid voor de afdeling draagt.

Onze verpleegkundigen hebben de verantwoordelijkheid over de complete zorg voor een patiënt. De verpleegkundigen hebben overdag tussen 3 en 6 patiënten waar zij zorg voor dragen. In de avonddienst zijn dat ongeveer 8 patiënten en gedurende de nachtdienst is een verpleegkundige verantwoordelijk voor ongeveer 14 patiënten. De verpleegkundigen werken in verschillende diensten en lossen elkaar af. De diensten zijn:

  • dagdienst        07.00 - 15.30 uur
  • late dienst       15.00 - 23.30 uur
  • nachtdienst     23.00 - 07.30 uur

Met vragen kunt u altijd bij de verpleegkundige terecht.

Op onze afdeling werkt altijd een aantal leerlingen en/of stagiaires. Zij werken altijd onder de eindverantwoording van de verpleegkundige.

Op onze afdeling werkt altijd een aantal leerlingen en/of stagiaires. Zij werken altijd onder de eindverantwoording van de verpleegkundige.

Op onze afdeling is op werkdagen binnen kantoortijden een secretaresse aanwezig. De secretaresse ondersteunt de afdeling administratief. U kunt altijd bij de secretaresse terecht voor vragen die niet medisch of verpleegkundig van aard zijn.

Op onze afdeling werken ook zorgassistenten. Zij ondersteunen de verpleegkundigen bij de zorg voor de patiënten. Zij kunnen u indien gewenst ook helpen met bestellen van maaltijden bij AYR.

De medewerkers van de afdeling multizorg worden door de verpleegkundige ingeschakeld als u na uw ontslag thuis zorg nodig heeft of als u niet meer in staat bent om na uw ontslag naar huis te gaan. Zij inventariseren welke zorg en/of hulp noodzakelijk is en kijken welke indicatie past bij uw hulpvraag. Dit doen zij uiteraard samen met u en/of met uw familie.

Ook komt u regelmatig medewerkers van andere specialisme tegen, die ondersteunen in de behandeling. U kunt hierbij denken aan:

  • fysiotherapeut
  • diëtiste
  • maatschappelijk werkster
  • apothekersassistenten
  • schoonmaaksters

In ons ziekenhuis werken de specialisten in teamverband samen. U zult gedurende uw opname mogelijk meerdere verschillende specialisten zien, maar voor elke patiënt geldt dat een hoofdbehandelaar wordt aangesteld. Deze specialist is eindverantwoordelijk voor uw behandeling maar wordt bij afwezigheid waargenomen door collega’s. Indien u vragen heeft over het hoofdbehandelaarschap, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige. Zij/hij kan u, indien dat onduidelijk is, ook vertellen wie uw hoofdbehandelaar is. Bovendien wordt op een whiteboard bij het bed aan u kenbaar gemaakt wie uw hoofdbehandelaar is.

Op onze afdeling werken ook arts-assistenten. Dit zijn artsen die de studie geneeskunde hebben afgerond en als basisarts werkzaam zijn. Sommige arts-assistenten worden in ons ziekenhuis opgeleid tot medisch specialist. Zij zijn bijvoorbeeld in opleiding tot chirurg of gynaecoloog. Het kan echter ook voorkomen dat u een arts-assistent treft die werkt als basisarts en niet in opleiding is. Ongeacht of de arts-assistent in opleiding is of niet; hij/zij handelt in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist. Dagelijks is er één arts-assistent op de afdeling aanwezig die zaaldienst heeft en voor u beschikbaar is voor uw medische vragen of voor een gesprek.

Op onze afdeling werken ook psychian assistants. Zij hebben veelal een verpleegkundige of paramedische achtergrond en hebben daarnaast een medische masterstudie afgerond. Zij werken onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist en zijn bevoegd zelfstandig medische handelingen uit te voeren. Dagelijks is er één PA op de afdeling beschikbaar en ook zij zijn beschikbaar voor uw medische vragen. De PA en de arts-assistent werken veel samen en nemen ook voor elkaar waar bij afwezigheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen regelmatig wetenschappelijk onderzoek. Als u patiënt bij ons bent, vragen wij u misschien om hieraan mee te doen. Deelname is geheel vrijwillig.