Dagbehandeling

Dagbehandeling is een afdeling dat speciaal ingericht is voor kortdurende opnames. Dat betekent dat u 's ochtends of 's middags naar het ziekenhuis komt. U ondergaat een onderzoek, behandeling of ingreep. Een aantal uren daarna mag u weer naar huis.

Op de dag van opname meld u zich op het afgesproken tijdstip bij de hoofdreceptie in de centrale hal. Daar wijst men u de weg naar de afdeling of een vrijwilliger brengt u naar de afdeling.

Op de afdeling wordt u door een verpleegkundige ontvangen en krijgt u de informatie over het verloop van de dag. De verpleegkundige neemt met u de gegevens door die van belang zijn voor de operatie of behandeling. Neem de ingevulde vragenlijst mee die u van de anesthesist gekregen heeft.

U krijgt de te verwachtte operatietijd te horen en wat het verdere verloop van de dag is. Soms kan het zijn dat de arts die uw operatie uitvoert u nog komt bezoeken. U hoort van de verpleegkundige of dit bij u van toepassing is.

Komt u voor een behandeling of onderzoek dan zal de verpleegkundige na het opnamegesprek u uitleg geven over het verloop van de dag.

Wat neem je mee?

  • Neem altijd uw eigen medicatie mee. Het kan zijn dat u na de operatie toch een nachtje moet blijven. Neem dit mee in de originele verpakking.
  • Toiletartikelen, pantoffels/slippers en extra ondergoed
  • Makkelijk zittende kleding (afhankelijk van uw behandeling of operatie)
  • Een extra paar warme schone sokken (géén panty sokken). U wordt geadviseerd sokken aan te doen voor de operatie omdat het koud is in de operatiekamer. Dit hoeft niet als u voor een knie, voet of enkel operatie komt. 

Neem niet te veel geld, kostbaarheden of waardepapieren mee naar het ziekenhuis. Uw familie/begeleider kan dit tijdens de opname eventueel voor u bewaren. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij eventuele vermissing of diefstal van uw eigendommen.


Wordt u binnenkort geopereerd? Dan is het heel belangrijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Dit betekent dat u niet mag eten en drinken voor de operatie.

Uw maag moet leeg zijn voor de operatie. Als u toch eet of drinkt, wordt er maagzuur aangemaakt. Omdat u tijdens de operatie onder narcose gaat, verdwijnt de slik- en hoestreflex. Zonder de slikreflex kan er maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u ‘nuchter’ zijn voor uw operatie. Dit betekent dat u een aantal uur voor uw opnametijd niets meer mag eten en drinken. Als u toch eet of drinkt voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan.

Nuchter zijn
U heeft tijdens het pre-operatieve spreekuur informatie gekregen over nuchter zijn. Meer informatie over nuchter zijn voor uw operatie. 

Komt u voor een behandeling of onderzoek langs, dan hoort u van de arts of polikliniek medewerker of u van te voren mag eten of drinken. Mocht u toch vragen hierover hebben dan kunt u bellen met de desbetreffende polikliniek.

Na de operatie of het onderzoek krijgt u bij terugkomst op de afdeling te eten en te drinken. Op de dagbehandeling worden broodpakketjes en fruit uitgedeeld. Bij langer verblijf (langer dan een dagdeel) is het ook mogelijk om gebruik te maken van de maaltijdservice van het ziekenhuis. 

Op deze pagina vindt u informatie over bezoektijden, parkeren, huisregels, voorzieningen en tips voor bezoekers.

Op de afdeling wordt er naar gestreefd dat u dezelfde dag weer naar huis gaat. Mocht het zo zijn dat de specialist besluit om u een nachtje ter observatie in het ziekenhuis te houden dan wordt u vanaf de dagbehandeling overgedragen naar een andere afdeling. Op die afdeling zullen ze met u afspraken maken over het tijdstip van ontslag.

Verdere instructies 
Als u met ontslag mag krijgt u van de verpleegkundige verdere instructies voor thuis. Ze geeft u uitleg over wat u wel en niet mag na de operatie, behandeling of onderzoek. Zijn er nog specifieke aandachtspunten dan zal de verpleegkundige dit met u doornemen.

De eerste 24 uur na de ingreep mag u niet deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u zonder begeleiding van een volwassene geen gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi. Zorg er daarom voor dat iemand u ophaalt.

Lichamelijke klachten
Indien er acute problemen optreden die niet kunnen wachten tot de volgende dag, dan kunt u de eerste 24 uur contact opnemen met het ziekenhuis.

Denk hierbij aan:

  • hevig toenemende pijnklachten, ondanks dat u de voorgeschreven pijnmedicatie volgens voorschrift heeft ingenomen
  • hevig nabloeden van de wond
  • een extreme zwelling rondom de wond
  • koorts door de operatie (dus niet koorts door griep)

Bent u op de A3 dagbehandeling geholpen? Dan kunt u op de dag van opname tot 17.00 uur contact opnemen met (0318) 43 55 21. Na 17.00 kunt u terecht bij de spoedeisende hulp, (0318) 43 58 05.

Contact met verpleegkundige
De verpleegkundige van de dagbehandeling streeft ernaar om u de eerste werkdag na de operatie te bellen. De verpleegkundige vraagt of uw verblijf naar wens is verlopen en of u nog vragen heeft. U hoeft hier echter niet voor thuis te blijven.

Ons team
Op de verpleegafdeling dagbehandeling werken de volgende medewerkers:

  • verpleegkundigen
  • zorgassistenten
  • secretaresse
  • unithoofd

Daarnaast hebben we, afhankelijk van uw operatie, contact met fysiotherapeuten.