{}

Folders

IBD

In ons DarmLeverCentrum kunt u terecht voor onderzoek, advies en de behandeling van de chronische darmziekte IBD. De afkorting IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is Engels voor 'chronische darmontsteking’.

De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn:
 

Voeding, bewegen en slaap: bouwstenen van onze zorg

In het DarmLeverCentrum staat een team van gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners voor u klaar. Onze medewerkers combineren hun kennis en ervaring op het gebied van chronische darmziekten met hun wetenschappelijk onderbouwde kennis van voeding,  bewegen en slaap. Samen kijken zij welke behandeling de beste voor u is.

Wat wij bieden:

  • Zorg op maat: u krijgt een persoonlijke zorgmap en online zorg
  • Onlinezorg eZorgpaden IBD
  • Samen beslissen samen met u en uw naasten kijken we welke behandeling het beste bij uw situatie past
  • Dieetadviezen op maat
  • Makkelijk contact met uw zorgverlener: via online zorg of telefonisch. 

De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn:
 

Uw onderzoek kan bestaan uit: 

  • In ons DarmLeverCentrum staat een team van gespecialiseerde artsen en andere zorgverleners voor u klaar. Zij geven u de best mogelijke zorg. Alle medewerkers van het DLC kijken vanuit hun eigen vakgebied naar uw uitslagen, situatie en gezondheid. Samen kijken zij welke ziekte u heeft en welke behandeling hierbij hoort.

    Het behandelteam kan bestaan uit:

    • MDL-artsen  
    • MDL- verpleegkundig specialist IBD 
    • MDL verpleegkundig consulent IBD 
    • MDL-Kinderarts 
    • MDL-verpleegkundige
    • GE-Chirurgen (chirurg gespecialiseerd in aandoeningen van het maag-darmkanaal)
    • Radiologen

    Soms heeft u extra zorg nodig. U spreekt dan een of meerdere van de volgende zorgverleners:

    • Diëtist
    • Psycholoog
    • Fysiotherapeut
    • Research verpleegkundigen 

    Gezamenlijk overleg van verschillende zorgverleners

    Om de verschillende soorten zorg voor IBD-patiënten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, vindt er elke twee weken een multidisciplinair overleg (MDO) plaats. We bespreken hier patiënten met lastig behandelbare problemen.

    Aandacht voor voeding, beweging en slaap

    In het DarmLeverCentrum combineren onze zorgverleners hun kennis en ervaring op het gebied van darm- en leverzorg met hun wetenschappelijk onderbouwde kennis van voeding, bewegen en slaap. Voeding en bewegen zijn belangrijke onderdelen van onze zorg. Vóór, tijdens en na de zorg hebben we veel aandacht voor uw conditie, eet- en slaappatroon.

    Voeding

    IBD kan gevolgen hebben voor uw voeding. Soms heeft voeding invloed op uw klachten. Daarnaast kan IBD ook invloed hebben op hoe u beweegt wanneer u last heeft van moeheid. Ook kan een chronische darmontsteking stress met zich meebrengen. Deze stress kan ervoor zorgen dat u minder goed slaapt. In het DLC kijken we tijdens uw  behandelingen naar al deze onderwerpen.

    Meer informatie over dieetadviezen bij darmklachten en de folder Voedingstips en adviezen bij IBD.

    Bewegen

    In ons DarmLeverCentrum hebben wij een XtraFit programma voor patiënten die geopereerd worden aan darmkanker. Patiënten krijgen begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist, zodat zij fitter zijn voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn zorgt namelijk voor een grotere weerstand, waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen. En bovendien verkleint het de kans op complicaties. Lees meer over ons XtraFit-programma.

    Handige folders:

    Leefstijlloket

    In Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben we een leefstijlloket. Een leefstijlcoach helpt u te werken aan een gezonde leefstijl. Lees meer.

    Lees meer over onze aandacht voor voeding, bewegen en slaap.

    Heeft u een kinderwens? Vertel dit dan aan uw behandelend arts en/of verpleegkundige. Tijdens het preconceptiegesprek bespreken we onderwerpen  zoals zwanger worden, vruchtbaarheid en erfelijkheid. Ook adviseren we u over het gebruiken van medicijnen, begeleiding tijdens de zwangerschap, uw bevalling en het geven van borstvoeding.

    Meer informatie over zwangerschap en IBD vindt u onder het kopje zwangerschap & borstvoeding in uw online zorg (eZorg) en het magazine kinderwens en zwangerschap bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. We overleggen laagdrenpelig met de gynaecologen en veel patiënten worden tijdens de zwangerschap begeleid door de gynaecoloog.

    Wanneer uw Maag-Darm-Leverarts u heeft verteld dat u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, krijgt u ook toegang tot uw digitale zorgpad (eZorg). Hier krijgt u informatie over uw ziekte: van uitleg over IBD tot de mogelijke gevolgen van uw ziekte en van behandelingen tot leven met IBD. Want hoe meer u van uw ziekte weet, hoe beter u ermee kunt omgaan. Lees meer over onze eZorg. Hier kunt u ook inloggen op uw eigen eZorg-omgeving.

    Kinderen met IBD zijn tot hun hun 18e jaar onder behandeling bij een kinderarts. Vanaf 18 jaar neemt de Maag-Darm-Leverarts de behandeling over van de kinderarts. De overgang van de kinderarts naar de MDL-arts noemen we transitie. Deze overgang maken we graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom bereiden we kinderen met IBD voor op hoe zij als zelfstandig jongvolwassene met hun ziekte om kunnen gaan. De kinderarts bepaalt samen met de jongere wat een goed moment is om over te gaan naar de IBD zorg voor volwassenen.

    Vaccinaties voor reizen naar het buitenland

    Het hebben van IBD hoeft geen reden te zijn om niet naar een land te gaan waar bepaalde vaccinaties noodzakelijk zijn. Er zijn genoeg IBD-patiënten die een vakantie naar het (verre) buitenland boeken. Maar er zijn wél dingen op om te letten. Bijvoorbeeld: hoe lang gaat u reizen? Waar naar toe en op welke manier? Uw behandelaar overlegt met u of u een vaccinatie nodig heeft en helpt u met een goede voorbereiding van uw reis.

    Coronavaccinaties

    Meer informatie over IBD en coronavaccinaties vindt u op de website van de Crohn en colitis ulcerosa vereniging

    Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft veel aandacht voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit is belangrijk voor het verbeteren en vernieuwen van de zorg voor patiënten. Onderzoek leidt tot beter inzicht in preventie, diagnose en behandeling van ziekten. Ook is het belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, nieuwe medische hulpmiddelen of betere operatietechnieken waardoor patiënten sneller beter worden. Ons ziekenhuis weet bijzonder veel over voeding, bewegen en slaap. Wij doen daar veel onderzoek naar. 

    Bekijk hier welke onderzoeken wij op dit moment doen op het gebied van maag-, darm-, leverziekten.  

    Meer informatie over het leefstijlonderzoek IBD

    Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

    Uw arts of één van de andere zorgverleners kan u vragen of u aan een wetenschappelijk onderzoek mee wilt doen. We leggen u eerst goed uit wat het onderzoek inhoudt. U kunt deze informatie altijd nalezen. Daarna beslist u om wel of niet mee te doen. Meedoen aan een onderzoek is altijd vrijwillig. Uw beslissing heeft geen gevolgen voor uw behandeling.

    Lees meer over deelname aan een onderzoek.

    Darmen
    Darmen
    lever
    Lever
    Bekkenbodem & proctologie
    Bekkenbodem & proctologie
    IBD (chronische darmziekten)
    IBD (chronische darmziekten)

    Heeft u algemene vragen?

    Bel dan met het telefoonnummer van Ziekenhuis Gelderse Vallei via: (0318) 43 43 45.

    Heeft u vragen over uw chronische darmontsteking?

    Dan is onze  IBD-verpleegkundige op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag  van 11.00 tot 11.30 uur telefonisch bereikbaar, via telefoonnummer: (0318) 43 57 73.

    U kunt ook berichten sturen via eZorg. Ga hiervoor naar de knop Berichten in uw eZorg-omgeving.

    eZorg is niet geschikt voor spoedvragen. Als u vragen heeft waar u meteen antwoord op wilt, belt u met uw huisarts of naar 112.


    Afspelen
    Wat is IBD?
    Afspelen
    Wat is de Ziekte van Crohn?
    Afspelen
    Wat is colitis ulcerosa?
    Afspelen
    Coloscopie (darmonderzoek)
    Afspelen
    Omgaan met spanning door ziekte
    Suggesties?
    Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
    ${loading}
    Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules