XtraFit programma

In ons DarmLeverCentrum hebben wij een XtraFit programma voor patiënten die geopereerd worden aan darmkanker. Patiënten krijgen begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist, zodat zij fitter zijn voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn zorgt namelijk voor een grotere weerstand, waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen. En bovendien verkleint het de kans op complicaties.

Ziek zijn kan invloed hebben op uw stofwisseling, waardoor u niet alleen vetweefsel, maar ook spier- en orgaanweefsel verbruikt. Dit effect is nog sterker als u een operatie, chemotherapie- en radiotherapiebehandeling nodig heeft. Het gevolg is gewichtsverlies dat voor een groot gedeelte komt door verlies aan spiermassa.

Verlies aan spiermassa voorkomen

Verlies aan spiermassa kan een grote invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt namelijk meer moeite hebben met activiteiten als opstaan, lopen en fietsen. Hierdoor, en door uw ziekte, beweegt u minder waardoor uw lichamelijke conditie afneemt en het herstel trager gaat. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk tijdens de behandeling te starten met aandacht voor voeding en bewegen, kortom: aandacht voor fit worden.

Inhoud programma

Patiënten met darmkanker zien op meerdere momenten tijdens de behandeling de fysiotherapeut en de diëtist. Het eerste meetmoment is bij de diagnose. Het laatste meetmoment is na het afronden van de behandeling voor darmkanker. Patiënten vullen elke keer vooraf digitaal enkele vragenlijsten in. Aanvullend doen zij tijdens het spreekuur een aantal testen. Op basis hiervan krijgen ze een compleet en persoonlijk advies over voeding en bewegen. Met dit advies kunnen ze direct zelf aan de slag.

Extra begeleiding

Als naast de begeleiding vanuit het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten nog extra professionele begeleiding nodig hebben, worden zij verwezen naar een  een fysiotherapeut, diëtist of de buurtsportcoach dichtbij huis. Daarmee krijgen zij de juiste zorg op de juiste plek.

Onderzoek

De komende jaren wordt XtraFit binnen het onderzoeksprogramma ‘Voeding & Gezondheid’ van het samenwerkingsverband Regiodeal Foodvalley geëvalueerd. Er wordt gekeken naar kwaliteit van leven, voedingstoestand en de fysieke conditie. De inzichten uit dit onderzoek worden ingezet om een (na)zorgplan voor patiënten met darmkanker verder te ontwikkelen. En om voedings- en beweegadviezen te implementeren in de zorgpraktijk en richtlijnen.

Bewegen met XtraFit
Bewegen met XtraFit
Uw lichaamssamenstelling (waaronder spiermassa) wordt gemeten.
Uw lichaamssamenstelling (waaronder spiermassa) wordt gemeten.