Diabetespolikliniek
Component Action Menu- ${title}
Diabetespolikliniek
De diabetespolikliniek houdt zich bezig met diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met diabetes mellitus.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
De diabetespolikliniek
Patiënten met diabetes mellitus komen bij de internist en diabetesverpleegkundige op het spreekuur. De diabetespolikliniek is een onderdeel van de polikliniek interne geneeskunde. De diabetespolikliniek richt zich vooral op de volgende aandachtsgebieden:
- het ziektebeeld diabetes mellitus type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes en hoe hiermee om te gaan
- uitleg over zelfcontrole, zelfregulatie injectietechnieken, insulinebehandeling, insulinepomptherapie en nieuwe meetmethoden
- advies over voeding en leefstijl
- bijzondere omstandigheden als ontregelde glucosewaarden en zwangerschap
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Voor een eerste afspraak is het noodzakelijk dat u het volgende meeneemt:
- uw eigen diabetesmaterialen (meter, pen, naaldjes)
- uw dagboekje of uitdraai van gemeten glucosewaarden
- medicatie en recente medicatielijst
Het diabetesteam bestaat naast internisten en diabetesverpleegkundigen uit diëtisten, maatschappelijk werkers en klinisch psychologen. Zij spelen een belangrijke rol in de diabeteszorg en hebben regelmatig gezamenlijk overleg.
Uw persoonlijke omgeving is (na inloggen) te vinden in MijnZGV onder E-zorg, nadat u hiervoor bent aangemeld.
De diabetespolikliniek doet mee aan wetenschappelijk onderzoek. Sommige onderzoeken maken deel uit van grote internationale studies. Andere zijn kleinschalig en beperken zich tot een afdeling of categorie patiënten. Als u patiënt bij ons bent, vragen wij u misschien om ook mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Project kunstmatige alvleesklier
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Ons ziekenhuis doet mee aan een project van Inreda Diabetic en zorgverzekeraar Menzis. Aan dit project kunnen vanuit ons ziekenhuis 10 patiënten met diabetes type 1 deelnemen. Zij mogen gedurende een half jaar de kunstmatige alvleesklier: de Inreda AP, gebruiken. De verwachting is dat met de Inreda AP de glucosewaarden van patiënten stabieler blijven, met minder ziekenhuisopnames en minder complicaties als gevolg en een betere kwaliteit van leven.
De patiënten die mogen starten met de Inreda AP hebben diabetes type 1 en grote problemen om hun bloedsuikerspiegel te regelen. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Hierdoor blijven de bloedglucosewaarden niet op peil. Daarom moeten patiënten met type 1 insuline gebruiken en proberen zelf de glucosewaarden goed te regelen. Dit kan heel lastig zijn omdat de waarden bij sommige mensen niet constant zijn maar behoorlijk kunnen variëren.
Er zijn inmiddels meerdere studies gedaan met de Inreda AP. Hierbij bleek dat de glucosewaarden stabieler blijven dan wanneer de mensen zelf meten en insuline toedienen.
De kunstmatige alvleesklier werkt met twee draadloze sensoren die voortdurend de bloedglucosewaarden meten. Zijn de waarden te hoog, dan dient de Inreda AP via een van de twee infusiesets het lichaam insuline toe. Zijn de waarden te laag, dan krijgt de patiënt via de andere infusieset glucagon toegediend, een hormoon dat het lichaam zelf ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen. De kunstmatige alvleesklier rekent zelf uit hoeveel van welk hormoon moet worden toegediend. Het systeem leert van alle gegevens die worden verzameld, waardoor het apparaat zich continu steeds beter aanpast aan de patiënt.
Het project met de Inreda AP start landelijk in november bij 100 volwassenen met diabetes type 1. Dit doet Inreda samen met zorgverzekeraar Menzis en 5 ziekenhuizen, waaronder dus ook Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ons ziekenhuis doet mee met 10 patiënten. Internisten en diabetesverpleegkundigen van de ziekenhuizen selecteren patiënten die in aanmerking komen en verzekerd zijn bij Menzis.
Patiënten die belangstelling hebben en voldoen aan de hier onder genoemde criteria kunnen zich via het formulier aanmelden bij hun internist en/of diabetesverpleegkundige.
Criteria om mee te kunnen doen aan het project kunstmatige alvleesklier (Inreda AP)
Om mee te kunnen doen aan het het project kunstmatige alvleesklier (Inreda AP) moet u als patiënt:
- verzekerd zijn bij Menzis
- diabetestype 1 hebben
- insuline afhankelijk zijn
- tussen de18 en 75 jaar oud zijn
- een BMI van minder dan 35 hebben
- een Hba1c van minder dan 97 mmol/mol (= 11%) hebben
- bereid en in staat zijn om “informed consent” te tekenen
- gebruik maken van een glucosesensor (continu of flash) voor de start van de AP-behandeling
- behandeld worden in Ziekenhuis Gelderse Vallei
- gemotiveerd zijn om pomp en bijbehorende sensoren en infuussystemen te dragen
- beschikken over een goed gezichtsvermogen