Dialyseafdeling

Nieren zuiveren het bloed van afvalstoffen. Als de nieren niet goed werken, zuiveren ze het bloed onvoldoende. Het bloed moet dan kunstmatig gezuiverd worden. Dat gebeurt op de dialyseafdeling.

Behandelingen

De dialyse afdeling is een zelfstandig, professioneel en innovatief centrum. Wij bieden dialysepatiënten verschillende behandelingen aan. Ieder mens is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk dat een behandeling aansluit bij de wensen en behoeften van een patiënt. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

  • nierzorg: behandeling om de nieren zo goed mogelijk te houden, zodat dialyse nog niet nodig is
  • niertransplantatie: uw nier wordt vervangen door een donornier, dit gebeurt in een academisch ziekenhuis
  • hemodialyse: zuiveren van het bloed met een dialysemachine
  • thuishemodialyse: hetzelfde als hemodialyse maar dan in uw eigen huis
  • peritoneale dialyse: zuiveren van het bloed in de buikholte (buikspoeling)
  • conservatieve behandeling (niet starten met nierfunctie vervangende therapie) 
  • plasmafiltratie, ofwel Therapeutic Plasma Exchange (TPE): lijkt op een dialysebehandeling, maar is voor bepaalde aandoeningen

Werkwijze

Als uw nieren niet goed werken (nierfalen), bent u vaak al bij uw huisarts geweest. Hij/zij heeft u medicijnen gegeven om uw nieren zo goed mogelijk te houden. Als de nieren slechter worden, verwijst de huisarts u naar de nefroloog. Dat is de specialist die patiënten met nierziekten behandelt. Als dialyse nodig is, verwijst de nefroloog u door naar nierzorg van de dialyseafdeling.

Hier wordt samen met u beoordeeld welke (dialyse)behandeling het beste bij u past. Soms betekent dit ook dat er wordt afgezien van dialyse. Bijvoorbeeld wanneer we samen met u inschatten dat de behandeling te zwaar voor u zal zijn of geen toegevoegde waarde heeft.

Wetenschappelijk onderzoek

De dialyseafdeling doet wetenschappelijk onderzoek. Sommige onderzoeken maken deel uit van grote internationale studies, andere zijn kleinschalig. Wij kunnen u vragen om hieraan mee te doen.

Video's

Afspelen
Een pil tegen te hoog fosfaat
Afspelen
Hoe om te gaan met een vochtbeperking
Afspelen
Video: de invloed van bewegen op uw nieren
Afspelen
Kalium
Afspelen
Informatiefilm van de Nierstichting
Afspelen
Informatiefilm over hemodialyse
Afspelen
Omgaan met spanning