Dialyseafdeling

Het is voor een dialysepatiënt niet gemakkelijk om op vakantie te gaan. Veel patiënten zeggen: ‘Het is pas echt vakantie, als de dialyse goed geregeld is’. En daar hebben we naar geluisterd. Met ons team staan wij klaar om u te helpen bij uw vakantiedialyse.

Als u in Nederland woont, kunt u zich aanmelden voor vakantiedialyse. Hiervoor zijn wel maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Ook mensen uit het buitenland kunnen van de vakantiedialyse gebruikmaken. Download hier direct het formulier 'aanmelden vakantiedialyse'. 

Click here for the form in English.

Wilt u zeker zijn van een vakantiedialyse plek? Dan kunt u contact met ons opnemen op het telefoonnummer: 0318-43 42 00. 

Tips voor vakantiedialyse

  • De nierpatiëntenvereniging geeft informatie en tips over vakantie dialyse. Daarnaast is er een overzicht te vinden van vakantieadressen en dialyse centrums in het binnen en buitenland.
  • De nierstichting geeft jaarlijks een vakantiegids uit met reizen in heel Nederland en Europa. Ook organiseren zij groepsreizen voor dialyse patiënten. Hierbij zijn de dialysefaciliteiten al geregeld.

De Gelderse Vallei als vakantiebestemming

Het ziekenhuis ligt in een schitterende omgeving. Veel natuurschoon: de Ginkelse Heide met zijn schaapskooien, het Nationaal Park De Hoge Veluwe, bossen, landbouwgebieden, rivieren en in het voorjaar een bloeiende Betuwe. Enkele grote steden in de nabijheid van het ziekenhuis zijn: Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Utrecht.

Uitstapjes

De omgeving biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes zoals dierentuinen ‘Ouwehands Dierenpark’ (Rhenen) en ‘Burgers Zoo’ (Arnhem). Ook een bezoek aan het Nederlands Openlucht Museum (Arnhem), kasteel Doorwerth, het ‘Rijksmuseum Kröller-Müller’ (Otterlo) behoort tot de mogelijkheden.

Verblijf

Via de Nierstichting kunt u een caravan huren op recreatiepark ‘De Dikkenberg’, in het bosrijke Bennekom, op steenworp afstand van het ziekenhuis. Hiervoor kunt u informeren bij de Nierstichting in Bussum. Daarnaast hebben wij contacten met Camping de Grebbelinie in Renswoude en Landal in Amerongen. Alvast een prettige vakantie!


Checklist vakantie hemodialyse

Wanneer u op vakantie wilt als hemodialyse patiënt, zijn er veel zaken die u moet regelen. Als u deze zaken vroeg van te voren regelt, kunt u met een gerust hart op vakantie:

  • vraag minimaal 3 maanden van te voren toestemming aan uw behandelend nefroloog
  • kies voor een dialyse centrum, meldt u tijdig aan en vraag om welke medische gegevens zij nodig hebben
  • informeer het taxibedrijf waar u normaal gebruik van maakt over uw vakantie
  • neem uw vakantie-overdracht mee vanuit het centrum waar u normaal dialyseert . Deze kunt u afgeven aan het dialysecentrum

Checklist vakantie peritoneaal dialyse

Als u peritoneaal dialyse doet, is er een aantal zaken die u vooraf moet regelen. Regel dit ruim van te voren zodat u met een gerust hart op vakantie kan gaan:

  • vraag minimaal 3 maanden van te voren toestemming aan uw behandelend nefroloog
  • u dient zelf te zorgen voor vloeistoffen en materialen, vraag bij uw verpleegkundige na hoe u dit moet regelen
  • geef de periode dat u op vakantie bent door aan uw verpleegkundige
  • neem de contactgegevens mee van het dichtstbijzijnde ziekenhuis/dialyse centrum. Mocht u problemen krijgen dat kunt u daar terecht