Diëtetiek

De afdeling diëtetiek bestaat uit en team van diëtisten, assistent-diëtist en secretaresse.

Alle diëtisten in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben de studie Voeding en Diëtetiek afgerond en zich daarna gespecialiseerd. Ook zijn ze betrokken bij landelijke expertisegroepen, zoals Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN), Nederlands Voedingsteam Overleg, Diabetes Nutrition Organisation (DNO), Regionaal overleg diëtisten in de oncologie en Nederlandse werkgroep diëtisten cardiologie. Al onze diëtisten zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici.

Samenwerking

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een samenwerkingsverband met de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Deze samenwerking vindt plaats binnen de Alliantie Voeding in de Zorg. De afdeling diëtetiek werkt regelmatig mee wetenschappelijk onderzoek naar voeding, ziekte en gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn:

Onderzoek en publicaties

We doen ook regelmatig (wetenschappelijk) onderzoek of dragen bij aan publicaties.

De naam van de betrokken diëtist is onderstreept.

1.

Interdisciplinary communication and collaboration as key to improved nutritional care of malnourished older adults across health-care settings - A qualitative study.

Verwijs MH, Puijk‐Hekman S, van der Heijden E, Vasse E, de Groot LC, de van der Schueren M.

AHealth Expect. 2020 Oct;23(5):1096-1107. doi: 10.1111/hex.13075. Epub 2020 Jun 11. PMID: 32525265 

Pudmed

2.

Nieuw protocol Thiamine

Inez Jans en Henrike Heerink.

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2020, 75( 1) pp 11-12.

3.

Samenwerken aan Drankenwijzer

Inez Jans.

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2020, 75( T) pp 36 en online: https://ntvd.media/artikelen/ontwikkeling-van-de-drankenwijzer/

4.

Nutritional assessment in de dieetbehandeling van kinderen

Tamara Klomp, Emmeline van Marrewijk, Marjon Achterberg, Wilma Verburgt en Gerda van den Berg.

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2020, 75( 5) pp 24-27.

5.

Smaakverandering bij chemotherapie gemeten.

Harm van Noort, Esther Cruijsen, Roos de Pie, Nancy Janssen en Elbrich Postma.

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2020, 75( 5) pp 28-29.


6.

Eetscore in de zorgpraktijk

Anne Slotegraaf, Inez Jans, Henrike Heerink, Metta Piersma en Jeanne de Vries.

Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2020, 75( 6) pp 43-45.

7.

Meer voedingskennis aan het bed

Emmelyne Vasse en Jolande Valkenburg.

Voeding Magazine, 2020, 33(2-3), pp 16-18.

8. Zorg bij eindstadium nierfalen

Deelname Inez Jans aan Richtlijnenwerkgroep
Richtlijnendatabase, 2020
9.

Dieet bij (recidiverende) nierstenen, enterische hyperoxalurie (EH) en oxalaatnefropathie

Inez Jans en Angelique van Empel (DNN Werkgroep richtlijnen)

2020 www.dietistennierziekten.nl

10.

Hoe ervaren patiënten voedingsadvies tijdens de behadeling van kanker?

Eva van der Want, Elbrich M. Postma, Mirjam Holverda, Hannie Postema, Menrike Menkveld-Breukers, Ben. J.M. Witteman.

Voeding & Visie, 2020, 33(winter), pp 18-22.

11.

Dieetbehandelingsrichtlijn Reumatoïde artritis

Inez Jans en Nicole de Roos

2010 Uitgevers, juli 2020.


Nieuwsgierig naar onze profielen? Scroll naar beneden.