Diëtetiek

De afdeling diëtetiek bestaat uit een team van diëtisten, assistent-diëtist en secretaresse.

Alle diëtisten in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben de studie Voeding en Diëtetiek afgerond en zich daarna gespecialiseerd. Ook zijn ze betrokken bij landelijke expertisegroepen, zoals Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN), Nederlands Voedingsteam Overleg, Netwerk Diabetesdiëtist, Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg en Regionaal overleg diëtisten in de oncologie. Al onze diëtisten zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici.

Samenwerking

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een samenwerkingsverband met de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Deze samenwerking vindt plaats binnen de Alliantie Voeding in de Zorg. De afdeling diëtetiek werkt regelmatig mee wetenschappelijk onderzoek naar voeding, ziekte en gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn:

Drankenwijzer

Deze Drankenwijzer is voor mensen met chronische nierschade. Nierschade tast de filterfunctie van de nieren aan. Afvalstoffen blijven dan in het bloed achter. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Bewust omgaan met de inname van bepaalde voedingsstoffen, zoals fosfaat, is daarom belangrijk. Hoe minder u inneemt, hoe minder er achterblijft in het bloed. De kans op klachten neemt hierdoor af. In de Drankenwijzer leest u de fosfaatgehaltes van de meest gebruikte frisdranken en 0.0 bieren in Nederland. 

Onderzoek en publicaties

We doen ook regelmatig (wetenschappelijk) onderzoek of dragen bij aan publicaties. Bekijk de onderzoeken en publicaties hier

Nieuwsgierig naar onze profielen? Scroll naar beneden.