Fysiotherapie

De afdeling fysiotherapie houdt zich bezig met functioneel bewegen. Tijdens een ziekenhuisopname is het van groot belang dat u uw dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk voortzet. Ook na een operatie wordt u zo snel mogelijk uit bed geholpen.

Fysiotherapie

U kunt fysiotherapie krijgen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname, maar ook op de polikliniek of in therapiegroepen.

Binnen fysiotherapie bestaan de volgende specialismen:

 • bekkenfysiotherapie
 • geriatrie fysiotherapie
 • hartrevalidatie
 • kinderfysiotherapie
 • manuele therapie
 • manuele lymfe drainage
 • oncologiefysiotherapie
 • psychosomatische fysiotherapie
 • sportfysiotherapie

Bewegen

Fysiotherapie richt zich vooral op bewegen:

 • voor patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis betekent dit zo snel mogelijk het bed verlaten en de activiteiten van het dagelijks leven oppakken. Bekijk ook eens onze pagina 'Bewegen in het ziekenhuis' 
 • patiënten die onze polikliniek bezoeken, worden afhankelijk van hun klacht behandeld door een gespecialiseerde fysiotherapeut

Bewegen is belangrijk, ook wanneer u weer thuis bent. Het helpt om ziekte te voorkomen en om weer fit te worden tijdens of na een (chronische) ziekte. Maar het kan lastig zijn om een vorm van sport of bewegen te vinden die bij u en uw situatie past. Een beweegadvies op maat kan helpen. Buurtsportcoaches geven u graag advies bij het Leefstijlloket.

Werkwijze bij fysiotherapie

Wanneer u bent opgenomen in ons ziekenhuis, zult u in de meeste gevallen een fysiotherapeut aan uw bed treffen.

Ook voor een geplande opname heeft u waarschijnlijk al een bezoek gebracht aan de polikliniek fysiotherapie. Dit past in onze visie Better in Better out: wanneer u in goede conditie het ziekenhuis binnenkomt, kunt u ook in goede conditie het ziekenhuis verlaten. Een voorbeeld van deze werkwijze ziet u in de video 'Actief herstel' hieronder

Ziekenhuis Gelderse Vallei startte in 2015 ook met het project BEZIG: BEwegen in ZIekenhuis Gelderse vallei. Een interprofessionele projectgroep die door het veranderen van de ziekenhuisomgeving patiënten stimuleert om meer te bewegen. Dit betreft zowel de fysieke omgeving, de organisatie van de zorg en de houding van de zorgverleners.

Wetenschappelijk onderzoek

De afdeling fysiotherapie doet regelmatig wetenschappelijk onderzoek. Diverse collega's zitten in een promotietraject of hebben dit inmiddels afgerond. Als u patiënt bij ons bent, vragen wij u misschien mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek.

Fysiotherapie training
Fysiotherapie training
Fysiotherapie traplopen
Fysiotherapie traplopen
Fysiotherapeuten
Fysiotherapeuten
Afspelen
Video: hoe fitter iemand een operatie ingaat, hoe fitter die eruit komt (better in, better out)
Afspelen
Video: oefeningen om dieper in te ademen
Afspelen
Video: ademhalingsoefeningen bij benauwdheid
Afspelen
Video: oefeningen om uw knie te buigen en strekken na een operatie aan uw knie (knieprothese)
Afspelen
Video: uitleg over hoe u kunt opstaan uit bed via de boomstam methode na een rugoperatie
Afspelen
Video: uitleg over hoe u kunt opstaan uit bed na een operatie aan uw heup (heupprothese of heupdysplasie)