Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Comfortzorg
In Ziekenhuis Gelderse Vallei vinden we het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen. Tijdens een behandeling of onderzoek doen we er dan ook alles aan om het zo prettig mogelijk te laten verlopen. Dit noemen we comfortzorg. Hoe we dat doen? Dat lees je hieronder.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Om het verblijf in het ziekenhuis zo prettig mogelijk te maken zijn er verschillende leuke dingen om te doen:
- Wifi: er is overal in het ziekenhuis gratis wifi. Dus je kunt gewoon je eigen laptop of telefoon meenemen. Ook is er een Nintendo Switch die je mag gebruiken als deze vrij is.
- Speelkamer: in de speelkamer ben je de hele dag welkom. Hier kan je van alles doen: fietsen, spelen en er staat een air hockey tafel. De medisch pedagogisch zorgverlener kan je meer vertellen over wat je allemaal kunt doen.
- CliniClowns: als je in het ziekenhuis ligt, kun je de CliniClowns tegen komen. Ze zijn er speciaal om jou op te vrolijken. De CliniClowns komen op dinsdagochtend naar de kinderafdeling, kinderdagbehandeling en de kinderpolikliniek.
- Afleidingswand: in de behandelkamer hebben we een afleidingswand. Zie jij Koos Kikker?
- VR-bril: op de kinderafdeling hebben we een VR-bril, deze kan worden ingezet als afleiding tijdens medische handelingen of als ontspanning op jouw kamer.
- Tekenen voor kinderen: dinsdag om de week komt onze tekenares van Stichting Tekenen voor kinderen. Heb jij een wens voor een tekening? Zij maakt het voor je! Je vindt haar op de kinderafdeling en op de kinderdagbehandeling.
- Qwiek up: op de kinderafdeling en de spoedeisende hulp (SEH) hebben we de Qwiek up. Dit is een grote projector die op het plafond of de muur bewegende beelden met rustgevende muziek toont. De Qwiek up kan ingezet worden tijdens medische handelingen en ook als ontspanning op bijvoorbeeld jouw kamer.
Onze medisch pedagogisch zorgverleners (MPZ) Iris, Iris en Annemijn begeleiden kinderen en ouders voor, tijdens en na de behandeling. Het doel is om het ziekenhuis zo fijn en ontspannen mogelijk door te komen. Traumavrije zorg staat hierbij centraal. Alles gaat in samenspraak met kind en ouders. Zo wordt er veel uitgelegd en worden er samen plannen gemaakt: wat wil je wel en wat niet?
We vinden het belangrijk dat je als kind zo min mogelijk voelt van een onderzoek of behandeling. Soms gebruiken we pijnstillende medicijnen of word je als kind korte tijd in slaap gebracht om een onderzoek of behandeling prettig en goed te laten verlopen. Dit noemen we sedatie.
We maken onderscheid in lichte en (matige) diepe sedatie. Welke vorm het meest geschikt is, is afhankelijk van de geplande behandeling, leeftijd, ontwikkeling en eerdere ervaringen van het kind.
Soorten sedatie
- Verdovende zalf: een verdovende crème of pleister wordt vaak gebruikt om het inbrengen van infusen, bloedafnames en injecties zo prettig mogelijk te laten verlopen. Hoe dit werkt zie je in deze video.
- Lichte sedatie: hierbij krijgt het kind kalmerende medicijnen toegediend. Naast kalmerende medicijnen gebruiken we ook lokaal verdovende zalf. Zo voelt het kind weinig van het aanbrengen van een infuus of van een bloedafname.
- Matig diepe sedatie: hierbij krijgt het kind (via een infuus) slaapmiddelen en een pijnstiller toegediend die matig diepe slaap veroorzaken. Het kind is in de meeste gevallen in slaap tijdens de behandeling. Het kan zijn dat uw kind zich achteraf dingen herinnert. Het doel van deze sedatie is comfort voor uw kind tijdens de behandeling. Uw kind blijft tijdens de sedatie zelfstandig ademen. Via een slangetje voor de neusgaten krijgt uw kind zuurstof toegediend om het zuurstofgehalte in het bloed op pijl te houden. Door de SEH-arts of anesthesioloog wordt tijdens de sedatie de ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden. Door middel van een lampje om de vinger wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten.
- Diepe sedatie: hierbij krijgt uw kind (via een infuus) slaapmiddelen en pijnstillers toegediend die diepe slaap veroorzaken. Uw kind is helemaal in slaap tijdens de behandeling en herinnert zich niets. Ook hierbij is een lokaal verdovend medicijn of zalf een belangrijke aanvulling. Een medewerker van de afdeling anesthesiologie zorgt voor de diepe sedatie en houdt uw kind in de gaten.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Zo kunt u als ouder uw kind helpen
Voor uw kind is het belangrijk dat u als ouder rustig en ontspannen bent. Praat over iets dat uw kind leuk vindt en bespreek na afloop wat goed ging. In onderstaande folders leest u nog meer tips.
Kom je binnenkort naar ons ziekenhuis? Bereid je goed voor!
Op deze pagina vind je video's over hoe een opname in het ziekenhuis gaat. Charlotte en Xander gingen je al voor. Lees ook de folders waar de zorgverlener je op heeft gewezen. Zo kom je goed voorbereid naar het ziekenhuis.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}