Kinder- en jongerenafdeling

Binnenkort ga jij naar het ziekenhuis. Daar zie je allemaal artsen en verpleegkundigen, maar ook Koos Kikker; het vriendje van alle kinderen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Hieronder lees je wat er allemaal wel of niet kan in het ziekenhuis.

Een bezoek aan het ziekenhuis kan best spannend zijn. Wij snappen dat jij daarom wilt weten of papa en mama bij jou mogen blijven, of jouw knuffel mee mag en of je onder jouw eigen dekbed mag slapen. Daarom hebben wij hieronder veelgestelde vragen en antwoorden opgeschreven. Wil jij weten wat wel en niet mag in het ziekenhuis? Neem snel een kijkje.

Vraag en antwoord

Cliniclowns

De clowns van Stichting CliniClowns, het goede doel voor kinderen, komen elke woensdagochtend langs op de kinderafdeling! De clowns komen jou opvrolijken zodat je even kunt vergeten dat je ziek bent. Zij brengen gezelligheid op de afdeling en komen, als je dat leuk vindt, bij je bed langs.

Mogen mijn ouders altijd bij mij zijn?

In Ziekenhuis Gelderse Vallei mag één van je ouders 24-uur per dag bij je zijn. Dat betekent dus dat je papa of mama zelfs in het ziekenhuis mag blijven slapen!

Kan mijn vader of moeder ook een ontbijtje krijgen?

Als je vader of moeder bij je is blijven slapen, dan mogen jullie samen ontbijten.

Wat eet ik op de kinderafdeling?

Op de kinderafdeling mag je zelf kiezen wat je wilt eten. Er is een speciale menukaart voor kinderen. Ook kan je elke dag kiezen voor iets speciaals: de verrassing van de dag. In het ziekenhuis vinden we gezond eten en drinken belangrijk. Hoe gezonder het eten, hoe sneller jij weer beter bent. Soms krijg je een speciaal dieet van de dokter voorgeschreven. Daar moet je je dan wel aan houden.

Hoe lang blijft het eten in mijn lichaam?

Met je tanden vermaal je je eten in kleine stukjes. Als je dit een minuut doet, kan je lichaam het eten goed verwerken. Je slikt het eten door en dan is het in al in 10 seconden in je slokdarm. Via je slokdarm gaat het eten naar je maag. Je maag kneedt het eten. Dit kan twee uur duren, maar ook vier uur. Wat er daarna met je eten gebeurt weet je vast wel.

Hebben jullie een spelcomputer?

Op de kinder- en jongerenafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben we een Nintendo Wii. Daar mag je mee spelen als je daar zin in hebt. Vraag de pedagogisch medewerker of die je de Nintendo Wii wil wijzen.

Mag ik mijn huisdier meenemen naar het ziekenhuis?

Huisdieren mogen niet in het ziekenhuis komen. Op de kinderafdeling is het dus ook niet toegestaan om je huisdier mee te nemen. De makkelijkste oplossing om bij je huisdier te zijn is om er een foto van mee te nemen.

Als ik geopereerd word, mogen mijn ouders dan bij mij blijven?

Je ouders mogen zo veel mogelijk bij je zijn. Als je geopereerd wordt blijft je vader óf je moeder bij je tot je in slaap valt (onder narcose bent). Eén van je ouders mag weer zo snel mogelijk bij je zijn als je weer wakker wordt.

Heb ik een telefoon aan bed?

Op de kinder- en jongerenafdeling heb je geen een eigen telefoon. Je kunt natuurlijk wel altijd met je eigen mobiele telefoon bellen. Hou tijdens het telefoneren wel rekening met de andere zieke patiëntjes op de afdeling.

Hoe kan ik een vriend/vriendin bereiken die in het ziekenhuis ligt?

Je kunt je vriend of vriendin bellen op zijn/haar mobiele telefoon. Verder kun je via deze website gratis een e-card sturen met je persoonlijke tekst. De kaart wordt aan bed afgeleverd!

Kan ik op het internet in het ziekenhuis?

In het hele ziekenhuis is WIFI. De kinder- en jongerenafdeling heeft een paar laptops die we aan je kunnen uitlenen.

Kan ik ergens mee spelen op de afdeling?

Op de kinderafdeling hebben we spelletjes, speelgoed en knutselmateriaal. Voor iedereen hebben we wel wat leuks. Je mag het speelgoed ook meenemen naar je eigen kamer. Bijvoorbeeld als je 's avonds op je kamer nog wat wilt spelen.

Heb ik een televisie bij mijn bed?

In Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft elk bed een eigen televisie.

Wanneer mogen mijn vrienden en vriendinnen langskomen?

In het ziekenhuis werken we met bezoektijden. Dat betekent dat je vrienden en vriendinnen tijdens deze tijden bij je langs mogen komen.

De bezoektijden van de kinderafdeling zijn:

  • 15.00 - 19.30 uur
  • papa, mama en broertjes en zusjes mogen altijd langskomen.

Moet ik schoolwerk maken als ik in het ziekenhuis lig?

Dat ligt er aan wat je met je school afgesproken hebt. Wil je school dat je wel je schoolwerk maakt dan kun je dat op je kamer of in de speelkamer doen.

Mag ik mijn mobieltje gebruiken in mijn ziekenhuisbed?

Als je in het ziekenhuis ligt, kan het fijn zijn om wat afleiding te hebben. In de meeste gevallen mag je je telefoon gebruiken als je in het ziekenhuis ligt. De dokter kan aangeven wat voor jou wel en niet goed is om te doen. Houd wel altijd rekening met de andere zieke kinderen. Zij mogen geen last van je hebben.

Ik wil mijn eigen dekbed en kussen meebrengen. Mag dat?

Op de kinder- en jongerenafdeling is het toegestaan om je eigen beddengoed mee te nemen. Heb je een favoriete knuffel? Dan mag die ook met je mee naar het ziekenhuis.

Met hoeveel kinderen lig ik op een kamer?

We hebben kamers waar je met z'n vieren, met z'n tweeën of alleen ligt. Waar je komt te liggen hangt af van waarvoor je opgenomen wordt.

Kom ik op een eenpersoonskamer te liggen?

In Ziekenhuis Gelderse Vallei heb jij meestal een kamer voor jezelf. Als je toch op een kamer met meerdere kinderen moet liggen, dan proberen wij jou bij een leeftijdsgenootje te leggen.

Kan ik in het ziekenhuis uitslapen?

Een dag in het ziekenhuis begint om 8 uur. Veel tijd om uit te slapen is er dus niet. Heb je daar wel behoefte aan, overleg dan met de verpleegkundige.

Als ik een prik krijg, doet dat dan pijn?

Een prik kan je even voelen, hoe dat voelt is bij iedereen anders. Wil je er zo weinig mogelijk van voelen dan kan kan je een zalf gesmeerd krijgen. Die zalf verdooft de plaats waar je de prik krijgt.

Kleurplaten

Kleur jij Koos Kikker op zijn allermooist in? Klik op de afbeeldingen hieronder om een kleurplaat te downloaden.

Koos Kikker eet fruit
Koos Kikker eet fruit
Koos Kikker eet een ijsje
Koos Kikker eet een ijsje
Koos Kikker vliegt met ballonnen
Koos Kikker vliegt met ballonnen
Koos Kikker in Perzië
Koos Kikker in Perzië
Koos Kikker op reis
Koos Kikker op reis