(Peuter)astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen (in de longen). Bij astma zijn de luchtwegen soms vernauwd. Hierdoor kan er minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en je kan benauwd worden.

Astma

Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde (allergische) prikkels, bijvoorbeeld huisstofmijt of stuifmeel. Als reactie op deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen zwelt op en produceert meer slijm. Daardoor worden de luchtwegen nauwer.

Een astma-aanval kan ook komen door niet-allergische prikkels, zoals een virusinfecties, baklucht, rook, koude lucht, mist en inspanning. Met medicijnen kunnen de klachten verminderen of lang wegblijven.

Peuterastma

Bij peuterastma krijgen kinderen onder de 4 jaar in bepaalde perioden, vooral als ze verkouden zijn, klachten. Deze klachten treden alleen op in periodes van enkele dagen tot weken. Buiten deze perioden zijn de kinderen gezond.

Klachten

De klachten van peuterastma zijn bijna hetzelfde als die van astma bij oudere kinderen en volwassenen. Ook bij peuterastma ontstaat een vernauwing van de luchtwegen door opzwelling van het slijmvlies en door de samentrekking van de spiertjes van de luchtwegen. Dit komt door een ontstekingsreactie van het slijmvlies die meestal veroorzaakt wordt door een virusinfectie. Maar ook allergiereacties zoals huisstofmijt, huidschilfers en pollen kan zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen. Tot slot kan ook blootstelling aan sigarettenrook een rol spelen.

Verschijnselen

Een aanval van peuterastma begint met een normale verkoudheid met hoesten en slijm. Na een paar dagen ontstaat ook benauwdheid en een piepende ademhaling. Ernstige benauwdheid gaat gepaard met:

  • vermoeidheid
  • extra zuurstofbehoefte
  • een snelle hartslag
  • slechter eten en drinken (door hoesten en benauwdheid)
  • braken door het vele hoesten

Behandeling

Ook de behandeling van peuterastma is vergelijkbaar met die van astma bij ouderen kinderen. Maar er is een belangrijk verschil. Astma is bijna altijd een chronische (langdurige) ziekte waarvoor vaak jaren medicatie nodig is. Maar ruim de helft van kinderen met peuterastma zijn blijvend klachtenvrij als ze de leeftijd van 4-6 jaar bereiken. Zie voor de behandelmogelijkheden de folder

Blijvende klachten

Veel kinderen groeien dus over peuterastma heen. Toch is dat niet bij alle kinderen het geval. Een deel van de kinderen met peuterastma houdt klachten tot na de 6e verjaardag. Op voorhand is niet te voorspellen welke kinderen over astma heen groeien en wie niet. Lees de folder voor meer informatie over peuterastma.