Klinisch chemisch hematologisch laboratorium (KCHL)

Het klinisch-chemisch en hematologisch laboratorium (KCHL) onderzoekt allerlei lichaamsvloeistoffen op klinisch-chemische componenten en lichaamscellen. Zoals bloed, urine en onlasting. Het KCHL valt onder Dicoon.

Wat doen onze laboratoria?

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft meerdere laboratoria:

Dicoon is het uitvoerende laboratorium voor Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dicoon is opgericht door Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate uit Arnhem en CWZ uit Nijmegen.

KCHL: het laboratorium van de toekomst

Het KCHL van Ziekenhuis Gelderse Vallei gebruikt een Siemens TLA (Total Lab Automation). Dat is een innovatief systeem waarmee alle routine analyse apparaten aan elkaar gekoppeld zijn. Ze worden vanuit één cockpit overzien. Hiermee is het KCHL een early adapter van het lab van de toekomst.

KCHL: leidende positie in melatonine onderzoek

Binnen Nederland en Europa heeft het KCHL van Ziekenhuis Gelderse Vallei een leidende positie in het bepalen van de melatonine curve in speeksel. Zij doet dit voor een aantal Nederlandse centra voor slaapstoornissen. Voor directe bestelling van melatonine pakketten gaat u naar de website van melatoninecheck.

Wanneer de melatoninecheck wordt aangevraagd door een medisch specialist komen de kosten in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar. Melatoninechecks aangevraagd door huisartsen of vrij gevestigde psychiaters komen niet in aanmerking voor vergoeding. 

Wetenschappelijk onderzoek en KCHL

Het KCHL voert wetenschappelijk onderzoek uit in nauwe samenwerking met onder andere Wageningen University & Research (WUR) en het Researchcentrum.

Vitamine-check (NutriProfiel)

Bij veel mensen is het niveau van vitamines, mineralen en bioactieve stoffen in hun lichaam niet optimaal. We noemen deze stoffen micronutriënten. Bij veel dieetadviezen worden deze micronutriënten vaak vergeten. De vitamine-check NutriProfiel geeft een advies op maat. Deze adviezen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

NutriProfiel onderzoek

Het onderzoek dat op het KCHL wordt uitgevoerd is gericht op uitbreiding van het NutriProfiel pakket, aantonen van gezondheidswinst op basis van de gegeven voedingsadviezen op maat, en de incidentie van tekorten in uiteenlopende doelgroepen (patiënt, consument en (top)sporter).

Wat doen de klinisch chemici?

In Ziekenhuis Gelderse Vallei werken 3 klinisch chemici. Zij zijn laboratoriumspecialisten. Ze zijn verantwoordelijk voor het analyseren van bloed of ander lichaamsvocht. Vanaf het moment dat bloed of ander lichaamsvocht wordt afgenomen, totdat de uitslag van het onderzoek bij de arts arriveert, valt dit proces onder de verantwoordelijkheid van de klinisch chemicus.

De klinisch chemici doen het volgende:

  • ze dragen zorg voor de kwaliteitsbewaking
  • ze doen wetenschappelijk onderzoek
  • soms adviseren ze ook de aanvragend arts over de interpretatie van uitslagen en/of over de juiste
  • laboratoriumaanvraag bij een ziektebeeld.