Kraamafdeling

Op de kraamafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei komt u om te bevallen. Om medische redenen kan het beter of zelfs noodzakelijk zijn om in het ziekenhuis te bevallen. Als het na de bevalling goed gaat met u en uw baby, mag u binnen 24 uur naar huis.

Bekijk hier de actuele bezoektijden

Ga hier naar de pagina van de afdeling neonatologie.

Een goede start

Op de kraamafdeling vinden wij een goede start voor en met uw kind belangrijk. Daarom helpen we bij het voeden, verzorgen en het leren kennen van uw baby. We leren u hoe u voedingssignalen en ongemak kunt herkennen, hoe u kunt troosten, en hoe u warmte, geborgenheid en veiligheid kunt geven (via huid-op-huid contact).

Digitaal geboorteaangifte doen

De geboorteaangifte kan eenvoudig digitaal worden gedaan via deze pagina van de Gemeente Ede

Let op! Moeder uit wie het kind geboren is logt in met DigiD. Indien van toepassing logt ook vader/duomoeder in met DigiD. 

Gezinsgerichte zorg

Wij willen de hechting tussen ouder en kind zoveel mogelijk bevorderen. Daarom bieden wij gezinsgerichte zorg. Dat betekent dat uw baby dag en nacht bij u op de kamer blijft. Ook uw partner kan in veel gevallen blijven overnachten. De verpleegkundigen zoeken daarvoor een mogelijkheid.

Verblijf op de kraamafdeling

Hoe lang u op de kraamafdeling opgenomen wordt, hangt af van uw herstel. Meestal is dit tussen de 36 en 48 uur. Als uw baby te vroeg geboren is of als het ziek is, kan uw baby worden opgenomen op de neonatologie afdeling (couveuseafdeling).

Langer verblijf

Er kunnen redenen zijn waardoor u langer in het ziekenhuis moet blijven. Soms is dat vooraf al bekend. Mogelijke redenen kunnen zijn:    

  • hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap  
  • de vliezen waren langer dan 24 uur voor de geboorte gebroken   
  • de baby is geboren via een keizersnede

Lees het verhaal van Elske:

'Ik voelde mij totaal geen patiënt' - Elske vertelt over de tijd die ze vanwege zwangerschapsvergiftiging moest doorbrengen op de kraamafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven? Dan is het belangrijk om de borstvoeding goed op gang te krijgen na de bevalling. Onze verpleegkundigen en lactatiekundigen begeleiden u optimaal bij het geven van borstvoeding. Wij werken volgens de vuistregels van WHO Unicef.

Multidisciplinaire zorg

Wij zorgen ervoor dat u de juiste deskundige medische zorg krijgt van een ervaren en multidisciplinair team. De verpleegkundige of kraamverzorgende is uw eerste aanspreekpunt. Hij of zij helpt u met de verzorging van uw baby, ondersteunt u in de kraamperiode in het ziekenhuis en kijkt ook hoe het met u gaat. De arts-assistent of de verloskundige houdt uw herstel in de gaten. Hij of zij is dagelijks aanspreekbaar voor het beantwoorden van vragen.