Kraamafdeling

Soms heeft een baby extra zorg nodig. Vaak kan uw kind dan bij u op de kraamafdeling verblijven. Bijvoorbeeld als uw kind extra observatie nodig heeft. Of als uw kind een infuus met antibiotica of glucose krijgt. Soms moet uw kindje voor extra zorg worden opgenomen op de couveuseafdeling.

Opname op neonatologie afdeling

Op de neonatalogie afdeling van het ziekenhuis zijn een aantal gezinssuites. Daar worden moeders naast hun kindje opgenomen. De kraamtijd kunt u dan daar doorbrengen. Ook uw partner kan samen met u in de gezinssuite verblijven. Als er geen gezinssuite beschikbaar is, mag u zoveel mogelijk bij uw kindje blijven. Soms is voor de bevalling al duidelijk dat uw kindje een tijdje in een couveuse moet. Het is in dat geval mogelijk om van te voren op de neonatologie afdeling te gaan kijken. U krijgt dan informatie over de gang van zaken op deze afdeling.

Onderzoek door kinderarts

In ons ziekenhuis is altijd een kinderarts of kinderarts-assistent aanwezig. Als het nodig is, komt hij of zij langs om uw baby te bekijken. Dit is mogelijk direct na de bevalling of de volgende dag. De kinderarts of kinderarts-assistent zal de baby nauwkeurig onderzoeken en het verdere beleid bepalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een infectie.

Clip-on-crib wiegjes

De kraamafdeling beschikt over enkele clip-on-crib wiegjes. Dit zijn wiegjes die aan het bed van de moeder worden gehangen. Moeder en kind liggen op deze manier dicht bij elkaar en kunnen elkaar gemakkelijk aanraken. Ook het geven van borstvoeding is hierdoor makkelijker. Vooral na een keizersnede, als de moeder een aantal dagen weinig mobiel is, heeft het clip-on-crib wiegje grote voordelen. De moeder kan zonder hulp de baby bij zich nemen en weer terugleggen.

Het clip-on-crib wiegje heeft de vorm van een halve cirkel. Het is met een eenvoudig mechanisme aan het bed van de moeder vast te maken.