Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

In het scopiecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei worden diverse scopie- en functieonderzoeken gedaan. Het scopiecentrum is er ook voor patiënten die een onderzoek ondergaan in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker. De maag-, darm- en leverartsen en de longartsen werken er dagelijks. Daarnaast heeft de afdeling MDL, in samenwerking met het UMCU, een hepatitiscentrum.

Endoscopie

Een endoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de organen wordt bekeken. Dit gebeurt met een flexibele slang met een camera (een endoscoop). De beelden worden direct op een monitor gezien. Er wordt gekeken of afwijkingen zijn en er kan weefsel afgenomen voor onderzoek.

Soorten onderzoek functie afdeling

De functie afdeling doet de volgende onderzoeken:

  • duodenoscopie: onderzoek van slokdarm, maag en twaalfvingerige darm
  • coloscopie: onderzoek dikke darm en (zo nodig) laatste traject dunne darm
  • sigmoïdoscopie: onderzoek laatste segment dikke dam
  • endo-echografie: inwendig onderzoek via een scoop; zowel via de mond als de anus

Scopie afdeling

De scopie afdeling bestaat uit het scopiecentrum en de polikliniek maag-, darm en leverziekten. De afgelopen jaren heeft de afdeling een groei doorgemaakt. De afdeling is uitgebreid met een centrale scopenreiniging en longfunctiebehandelkamer. Momenteel bestaat het team uit 7 maag-, darm- en leverartsen, 5 longartsen, 2 leidinggevenden, een physician assistant, een verpleegkundig endoscopist,  2 voedingsverpleegkundigen, 22 (endoscopie)verpleegkundigen, 3 verpleegkundig consulenten MDL,11 polikliniekassistenten, 4 sterilisatie assistenten en een afdelingssecretaresse.

Het scopiecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede heeft 6 moderne behandelkamers waar endoscopieën worden uitgevoerd. Ook werken er arts-assistenten en sedatie anesthesiemedewerkers. Samen staan we voor u klaar om u de best mogelijke zorg te bieden.