Medische psychologie

De afdeling Medische Psychologie is er voor patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei met psychische klachten bij lichamelijke ziekte.

Waar kunnen wij u mee helpen?

We zijn bijvoorbeeld betrokken, wanneer u:

  • zich aanhoudend angstig of somber voelt door uw ziekte of medische behandeling
  • lichamelijke klachten heeft waarvoor onvoldoende een medische oorzaak wordt gevonden
  • moeite heeft om veranderingen in uw gedrag te maken die noodzakelijk zijn door uw ziekte
  • last heeft van slaapproblemen en een medische aandoening
  • bezorgd bent over uw geheugen- en concentratieklachten

Zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen bij ons terecht voor een behandeling. Tijdens een eerste intakegesprek worden uw klachten besproken. Soms doen wij ook een (neuro) psychologisch onderzoek.

Hoe kunnen we dat doen? 

Wanneer het duidelijk is wat uw klachten precies inhouden, zoeken wij naar een passende behandeling.  Veelgebruikte behandelmethoden op de afdeling zijn:

Samen met u maken we een passend behandelplan, waarmee we kijken waar u behoefte aan heeft. De behandeling vindt meestal individueel plaats in het ziekenhuis, maar we bieden ook een aantal groepsbehandelingen aan. Dit zijn bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid, een leefstijlcursus of hypnotherapie bij maag- en darmklachten.  

De behandeling op de afdelingen zijn vaak kortdurend en vinden plaats op verzoek van uw medisch specialist. De medisch psycholoog werkt nauw samen met medisch specialisten en is ook betrokken bij de geheugenpoli, slaappoli en pijnpoli.

Wat kunt u zelf al doen?

We hebben oefeningen en tips ontwikkeld die u zelf thuis kunt doen om beter om te gaan met de spanning die veroorzaakt wordt door het ziek zijn. Deze vindt u op de webpagina Omgaan met spanning door ziekte’.

Team medische psychologie

Alle psychologen van het ziekenhuis zijn volgens de wet BIG geregistreerd als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch neuropsycholoog en/of als klinisch psycholoog. Basispsychologen of psychologen in opleiding werken onder supervisie van een BIG geregistreerde collega.

Maak kennis met de afdeling medische psychologie

Afspelen