Hypnotherapie

Hypnotherapie is één van de behandelvormen die binnen de afdeling medische psychologie aangeboden wordt, bijvoorbeeld voor de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom.

Hypnotherapie bij prikkelbare darmsyndroom

Sinds 1984 is er veel onderzoek gedaan naar het effect van hypnotherapie op klachten die horen bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de pijn aanzienlijk verminderde en de werking van de darmen verbeterde.  De kwaliteit van leven voor de patiënten verbeterde. Ook leerde men beter met spanningen omgaan, die de werking van darmen beïnvloeden.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie wil zeggen dat er in de behandeling gebruik zal worden gemaakt van hypnotherapeutische interventies. U leert om te ontspannen en u te concentreren op uw eigen lichaam. Door een diepere concentratie en ontspanning, kunt u leren om lichamelijke processen te beïnvloeden, waar u ogenschijnlijk geen invloed op heeft. U kunt uzelf dan suggesties geven; bijvoorbeeld dat de pijn van stekende pijn naar een doffe pijn verandert. En dat ervaart u dan ook zo. Zo kunt u ook leren om de werking van uw darmen (wat normaal buiten uw wil omgaat) toch te beïnvloeden.

Bij hypnotherapie bent u nooit buiten bewustzijn. Het bewustzijn wordt alleen meer gericht op processen in het lichaam. U kunt dit vergelijken met de situatie van een kind dat geboeid een stripverhaal leest. Als u het kind roept, hoort het u niet. Dat is geen onwil, het kind hoort u echt niet; zo geconcentreerd is het op het verhaal.

Duur van de behandeling

De behandeling bestaat uit vijf sessies. De afspraken zullen om de week gepland worden. De oefeningen die u tijdens de behandeling leert, krijgt u op cd mee naar huis. Het is de bedoeling dat u thuis minimaal 15 minuten per dag aan de oefeningen besteedt. Dat lijkt veel, maar is nodig om de behandeling te laten slagen. Aan het einde van deze vijf sessies bekijken we of deze behandeling voldoende heeft geholpen of dat verdere hulp nodig is.

Wilt u meer weten over hypnotherapie? Kijk op de website van Medische hypnose.