Neonatologie afdeling (pasgeborene)

De neonatologie afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt intensieve medische zorg aan te vroeg geboren baby’s vanaf 32 weken, baby's die ziek zijn of baby’s met een infectie. Ook liggen er baby’s die in een academisch ziekenhuis zijn geboren en bij ons verdere verzorging krijgen.

Bekijk hier de actuele bezoektijden

Over de afdeling neonatologie

De neonatologie afdeling bestaat uit:

  • 1 couveusekamer
  • 4 gezinssuites
  • 1 borstvoedings- en gesprekskamer
  • 1 kamer voor rooming-in

Couveusekamer

De meeste te vroeg geboren baby's moeten de eerste tijd in een couveuse liggen. De couveuse beschermt de kwetsbare baby tegen ziektekiemen in de lucht. In Ziekenhuis Gelderse Vallei is een speciale couveusekamer ingericht, die plaats biedt aan 10 baby's. Rondom de couveuses staan apparaten die nodig zijn voor de medische zorg.

Gezinssuites

In de 4 gezinssuites van de couveuseafdeling kunnen moeder en kind zoveel mogelijk samen zijn. De moeder kan maximaal 10 dagen in de gezinssuite blijven. Op deze manier kunnen we de gezinssuites aan zoveel mogelijk mensen aanbieden.

Borstvoedings- en gesprekskamer

In de borstvoedings- en gesprekskamer kan vader of moeder zich terugtrekken om het kind te voeden of om samen te buidelen. De kamer wordt ook gebruikt voor gesprekken met de zaalarts, kinderarts of maatschappelijk werker.

Rooming-in

Als de baby naar huis mag, is dit voor ouders vaak een overgang. Daarom kunnen ouders op een aparte kamer 24 uur ‘proefdraaien’ met hun baby. We noemen dit rooming-in. Ouders leren zo goed de drinkbehoefte van hun baby kennen, de geluidjes en het dag- en nachtritme. De kinderverpleegkundige is beschikbaar om hulp en advies te geven.

Belangrijke bezoekregels

Broertjes en zusjes mogen met ouders meekomen op bezoek. Helaas mogen andere kinderen onder de 12 jaar niet op bezoek komen. Dat wordt gauw te druk voor de kwetsbare baby’s op de afdeling. Daarnaast is het belangrijk dat bezoek niet verkouden of ziek is en geen koortslip heeft. Dit is gevaarlijk voor baby's.

Webcam Baby Live

Overdag kunt u ook thuis kijken hoe uw baby het maakt. Dit gaat via de webcam Baby Live. Boven iedere couveuse of wieg hangt een camera. Hiermee kunt u via internet live beelden bekijken van uw baby.

Overplaatsing naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ligt uw kindje in een academisch ziekenhuis? En wordt hij of zij binnenkort overgeplaatst naar onze afdeling? U bent van harte welkom om alvast te komen kijken. We laten u dan graag de afdeling zien en kunnen eventuele vragen beantwoorden. U kunt hiervoor een afspraak maken via (0318) 43 55 25. Doe dit het liefst ongeveer een week voor de overplaatsing.