Neonatologie afdeling (pasgeborene)

We bieden op onze afdeling ontwikkelingsgerichte zorg. Dat is zorg die de ontwikkeling van de kwetsbare baby ondersteunt. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is voor iedere baby groot. Maar de baby die te vroeg ter wereld komt of na de geboorte ziek wordt, is extra kwetsbaar.

Troost en geborgenheid

Er komt heel veel op een pasgeboren baby af: licht, geluiden, aanrakingen. Dat zorgt voor stress. Een baby heeft alleen zijn lichaamstaal om uit drukken hoe het zich voelt. En wat het nodig heeft. Daarom zorgen we ervoor dat uw kindje zich zo rustig en comfortabel mogelijk voelt. Ook op de momenten van onderzoek en verzorging.

We doen dit samen met u als ouders. Voor u betekent dit bijvoorbeeld: verzorg uw baby het liefst als het uit zichzelf wakker wordt. Na de verzorging laat u uw baby tot rust komen. Belangrijk is ook om eens rustig naar uw baby te kijken. U leert zo de lichaamstaal kennen en wat uw baby nodig heeft. Op deze manier helpen we de baby te wennen aan de nieuwe omgeving. En u kunt zo uw baby troost en geborgenheid bieden.

Family centered care

Ziekenhuis Gelderse Vallei hecht veel waarde aan het gezin. We vinden het belangrijk dat er voldoende rust en gelegenheid is om aan elkaar te wennen en voor elkaar te zorgen. Daarom betrekken we ouders zoveel mogelijk bij de zorg van de baby. Als er een gezinssuite beschikbaar is, kunt u hier met uw baby verblijven.

Daarnaast stimuleren wij zo veel mogelijk huid-op-huidcontact met zowel vader als moeder. Dit noemen we buidelen: de baby ligt bloot op de blote borst van vader of moeder. Hierdoor voelt uw kindje zich veilig en geborgen.

Het couveuse nazorgbureau

Kinderen die te vroeg, te klein of te licht geboren worden, moeten vaak een inhaalslag maken. Daardoor kan hun ontwikkeling anders verlopen dan normaal. Het couveuse nazorgbureau biedt extra zorg aan deze baby’s. Tijdens de opname bekijken wij of het nodig is om hiervoor terug te komen. Het bureau houdt iedere 2 weken spreekuur op de polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Afwisselend bekijken een kinderarts en een jeugdarts uw kind. Ook de fysiotherapeut en eventueel de logopedist volgen zijn of haar ontwikkeling.