Behandelingen

Bij een herseninfarct of een hersenbloeding is de behandeling verschillend. Hieronder worden de verschillende behandelingen uitgelegd.

Behandeling herseninfarct

Trombolyse

Het oplossen van een stolsel na een herseninfarct heet trombolyse. Bij trombolyse krijg je medicijnen toegediend via een infuus. Die medicijnen moeten het stolsel oplossen dat vastzit in een hersenvat.

Bekijk hier de video over trombolyse

Cholesterolbepaling

Met behulp van bloedonderzoek wordt het cholesterol bepaald. Bij een te hoog gehalte zal er cholesterolverlagende medicatie starten.

Bekijk hier de video: Cholesterol  wat is het en hoe ontstaat een verhoogd cholesterol?

Bloedverdunning

Om een nieuw herseninfarct te voorkomen wordt gestart met clopidogrel (Plavix). Wanneer er sprake is van atriumfibrilleren wordt er overwogen antistollingsmedicatie te starten. Tegenwoordig wordt dan gestart met NOAC’s onder consult van een internist. Controle van het gebruik van deze medicatie gebeurt door de NOAC-poli en niet bij de trombosedienst zoals bij klassieke antistollingsmedicatie.

Bekijk hier de video met de uitleg over antistolling. 

Hoge bloeddruk

Als er sprake is van een hoge bloeddruk, wordt ook bekeken om dit met medicatie te verlagen.

Bekijk hier de video: Hoge bloeddruk  Wat is het?

Operatie aan de halsslagader (Carotis endarteriectomie)

Als er een vernauwing is in de halslagader is, wordt er een operatie gepland. De chirurg haalt tijdens de operatie de binnenste laag van de vaatwand weg, op de plaats van de vernauwing in de halsslagader.

Bekijk hier de video met uitleg over bloedvaten.

Behandeling hersenbloeding

Medicatie

Bij een te hoge bloeddruk, te hoge druk in het hoofd en hoofdpijn, kan medicatie worden gestart om deze klachten tegen te gaan.

Antistolling

Gebruik van bloedverdunningsmedicatie moet worden tegengegaan. Bij acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) wordt Vitamine K gegeven, wat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.

Tijd

Een bloeding moet door het lichaam weer opgenomen worden. Herstel kan hierdoor langer plaatsvinden.

Ontlasten bloeding

Als er sprake is van een te hoge druk bij een subarachnoïdale bloeding, kan er een ingreep plaatsvinden waarbij er overtollige vocht uit het getroffen gebied wordt gehaald om de druk te verlagen.