Onderzoeken

Bij een beroerte (CVA) is er een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof en voeding. Er vallen functies uit. U kunt bijvoorbeeld verward praten of u heeft een scheve mond of een lamme arm. Wanneer het vermoeden er is dat u een beroerte heeft, is het belangrijk om dit te onderzoeken. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende onderzoeken die mogelijk zijn.

Computertomografie (CT)

Bij een CT-scan worden er röntgenfoto’s van het hoofd gemaakt. De inhoud van het hoofd wordt in plakjes gefotografeerd. Een CT-scan maakt de bloedvaten zichtbaar en geeft meer informatie over de oorzaak van de beroerte. Als er onduidelijkheid blijft na een CT-scan wordt er een MRI-scan gemaakt. Meestal is een CT-scan voldoende. Het onderzoek duurt 15 tot 60 minuten.

Lees hier meer over de CT-scan. 

Magnetic resonance imaging (MRI)

Tijdens de MRI-scan wordt u in een tunnel geschoven. In deze tunnel zijn elektromagnetische velden aanwezig. Deze velden bestralen u met met radiogolven. De MRI-scan kan meer zeggen over herseninfarcten. Maar ook andere aandoeningen die met de hersenen te maken hebben, zoals hersentumoren, multiple sclerose (MS) en afwijkingen van de hersenstam en de kleine hersenen. De scan duurt 10 tot 90 minuten.

Lees hier meer informatie over de MRI-scan. 

Duplexonderzoek

Bij het duplexonderzoek, worden met geluidsgolven (dopplersignalen) de bloedvaten in de hals en hersenen in kaart gebracht en afgebeeld. Hierop kunnen vernauwingen van bloedvaten zichtbaar worden gemaakt. Om de stroomrichting van het bloed in een bloedvat te bepalen wordt gebruik gemaakt van een kleurentechniek.

Lees hier meer informatie over het duplexonderzoek.

Elektrocardiogram (ECG)

Bloedstolsels die een beroerte veroorzaken kunnen uit het hart komen. Als het hart fibrilleert (dat betekent: onregelmatig en snel klopt) kunnen er bloedstolsels in het hart ontstaan. Deze kunnen los schieten en in de hersenen terecht komen. Na een beroerte wordt er daarom een hartfilmpje gemaakt (ECG). Eventuele afwijkingen in het hart of het kloppen van het hart wordt zichtbaar gemaakt. 

Lees hier meer informatie over de ECG.

Telemetrie of holterregistratie

Als er reden is om de hartactiviteit beter te onderzoeken, kan er gekozen worden om telemetrie of een holterregistratie bij u aan te sluiten. Deze meetinstrumenten (elektroden) blijven voor langere tijd aangesloten op de huid. In geval van telemetrie blijft u tijdens het meten op de afdeling.