Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Veelgestelde vragen
Na een beroerte heeft u waarschijnlijk veel vragen. Hieronder vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Ik loop vast: waar kan ik voor vragen of ondersteuning terecht?
Wanneer u geen vaste contactmomenten meer bij de neuroloog in het ziekenhuis of de revalidatiearts in een revalidatie instelling heeft kunt u voor advies over sociale ondersteuning of medische vragen in eerste instantie altijd terecht bij uw huisarts.
Wanneer u een afspraak heeft met of bekend bent bij een CVA nazorg verpleegkundige, kunt u atijd contact met haar opnmen. In regio Gelderse Vallei zijn de CVA nazorg verpleegkundigen: Johanna Eikelenboom, Petra Koen en Christina Dirksen. Meer informatie over hoe u met hen in contact komt vindt u hier.
Als het CVA langer dan een jaar geleden is opgetreden, dan kan stichting hersenletsel ook met u meedenken. Als je hersenen beschadigd zijn kan dat ook op lange termijn grote impact op uw leven hebben. Hersenletsel is vaak aan de buitenkant niet te zien, waardoor het niet zo ernstig lijkt. Maar als je het dagelijks leven weer wilt oppakken, blijkt dat het niet meer gaat zoals daarvoor. Stel je vragen, wij denken met je mee en helpen je verder op weg!
Ik blijf zo moe, is dat normaal?
Het gebeurt regelmatig dat mensen na een TIA of beroerte last houden van vermoeidheid. Uw lichaam is druk bezig met het verwerken van wat er is gebeurd, zich hierop aan te passen en voor zover mogelijk hiervan te herstellen. Dat kost een hoop energie. Het is belangrijk dat u dagelijks zorgt voor voldoende rust. Dit kan bijvoorbeeld door vaste rustmomenten in te bouwen en goed te luisteren naar de signalen van uw lichaam. Verdeel uw activiteiten/bezigheden goed over de hele dag. Als u vooraf bijvoorbeeld weet dat er een drukke(re) dag aankomt, kunt u zich hierop voorbereiden door de dag ervoor en de dag erna extra rustmomenten in te bouwen. Het is goed om na verloop van tijd uw activiteiten/bezigheden langzaam uit te breiden.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, passend bij uw mogelijkheden. Meerdere keren per dag kort bewegen is hierbij beter dan één keer lang. Mocht het u zelf niet lukken om een ritme te vinden die passend is bij uw energie dan zijn er organisaties die u hierin kunnen ondersteunen. De CVA nazorg verpleegkundige of uw eigen huisarts kan u hierin adviseren en zo nodig doorverwijzen.
Mijn gedrag en emoties zijn veranderd, past dit bij een CVA en kan ik er wat aan doen?
Na een beroerte kunnen er problemen zijn op het gebied van emoties en gedrag. Als de controlemechanismen in de hersenen beschadigd zijn, kunnen mensen zich moeilijk in de hand houden. Dit is niet alleen moeilijk voor degene met het letsel, maar ook voor de naasten. Emotionele labiliteit komt vooral voor in de periode vlak na het letsel en wordt sterk beïnvloed door vermoeidheid of spanning.
Een paar algemene tips op een rijtje:
- Neem voldoende rust
- Zorg voor een duidelijke structuur en beperk prikkels.
- Zorg dat je voldoende sport of beweegt. Bewegen is goed voor de hersenactiviteit.
- Wanneer u merkt dat u sneller boos reageert, kan het helpen om u even uit de situatie terug te trekken. Loop even weg. Dat zorgt ervoor dat emoties even kunnen bedaren.
- Praat met uw omgeving als u het moeilijk hebt. Of praat met een professionele hulpverlener. Laat u ondersteunen.
Ik heb moeite met het organiseren van activiteiten en/of ben vergeetachtig. Is dit een gevolg van de beroerte? Hoe kan ik ermee omgaan?
Na hersenletsel kunnen problemen optreden bij denken en doen. Deze problemen zijn niet zichtbaar en worden vaak pas later opgemerkt als de patiënt het leven na de revalidatie weer oppakt. Na verloop van tijd kan dit zich nog (gedeeltelijk) herstellen, maar voor veel mensen blijft het een uitdaging.
Belangrijk is een vast (dag)ritme en volgorde waarin u dingen doet, zodat u door de routine minder snel iets vergeet. Daarnaast kan het helpend zijn om goed gebruik te maken van een agenda of andere hulpmiddelen om bijvoorbeeld afspraken te onthouden. Wanneer u meer tips of ondersteuning kunt gebruiken, kan een ergotherapeut u hierin verder helpen. Overleg hiervoor met de CVA nazorgverpleegkundige of uw huisarts.
Hoe lang moet ik mijn bloedverdunnende medicatie blijven slikken?
De bloedverdunnende medicatie die een arts u na de beroerte heeft voorgeschreven moet u in principe levenslang gebruiken. Wanneer u vervelende bijwerkingen ervaart van deze medicatie, overlegt u dan met uw huisarts of apotheker over het gebruik.
Meest voorkomende bloedverdunnende medicatie:
- Acetylsalicylzuur
- Clopidogrel
- Acenocoumarol
- Marcoumar
- Xarelto
- Lixiana
- Pradaxa
- Eliquis
Mag ik weer autorijden, fietsen, vliegen?
Rijbewijs A
De wet schrijft voor dat u voor een periode van 2 weken sowieso geen voertuig mag besturen als u een beroerte hebt gehad. U heeft de plicht om bij het CBR te melden dat u een beroerte heeft gehad. Doet u dit niet dan loopt u het risico dat u niet langer verzekerd bent. Als u na die 2 weken geen beperkingen meer ervaart dan mag u weer autorijden. Wanneer u nog wel beperkingen ervaart of hierover twijfelt, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Regiotaxi
Als u zich moeilijk kunt verplaatsen en zelf reizen in de regio daarom lastig is, kunt u een WMO-pas krijgen voor de regiotaxi. Dit kunt u aanvragen bij uw gemeente.
NS reis assistentie
Bent u minder goed ter been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station. Reis je met een lichamelijke beperking en heb je hulp nodig bij het in-, over- en uitstappen? Of heb je een visuele beperking en iemand nodig om je door het station te begeleiden? Dan kun je gratis gebruikmaken van NS Reisassistentie. Op ruim 125 stations in Nederland biedt de NS Reisassistentie aan van de eerste tot en met de laatste trein. Een opgeleide NS-medewerker of taxichauffeur helpt je namens NS ter plekke op het station en bij je treinreis. Kijk hier voor meer informatie over assistentie tijdens uw reis.
Beroepschauffeur
Wie beroepschauffeur is mag sowieso de eerste 4 weken na een beroerte geen vrachtwagen, bus of taxi besturen. U heeft de plicht om bij het CBR te melden dat u een beroerte heeft gehad. Doet u dit niet dan loopt u het risico dat u niet langer verzekerd bent. Als u na die 4 weken geen beperkingen meer ervaart dan mag u weer rijden.
Wanneer u na 4 weken nog wel beperkingen ervaart of hierover twijfelt, neemt u dan z.s.m. contact op met het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
(Elektrische) fiets/brommer
Weest u zich ervan bewust dat deelname in het verkeer (op wat voor manier dan ook) van u vraagt dat u goed prikkels kunt verwerken en alert bent. Wanneer u hier twijfels over heeft, adviseren wij u om eerst als voetganger in het verkeer deel te nemen. Wanneer u hierin beperkingen ervaart, dan is het niet verstandig om u per (elektrische) fiets of per brommer in het verkeer te begeven. Als u nog onvoldoende hersteld bent kunt u hiermee voor u zelf en voor anderen een gevaar vormen.
Vliegen
Check bij de vliegmaatschappij of u met hen mag vliegen als u binnen 6 weken na uw beroerte een vliegreis wilt maken.
Mag ik sporten?
Knieriem & van Bergen in Bennekom
Knieriem&van Bergen biedt u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut met specifieke kennis op het gebied van CVA. De cursus wordt gegeven in de praktijk waar beschikking is over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardio-apparatuur. U kunt begeleiding krijgen in het verbeteren van uw conditie, spierkracht, ontspanning, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook is het mogelijk dat u advies krijgt over als u problemen ondervindt in het dagelijks bewegen.
Meet me @ the gym
Meet me @ the Gym biedt mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) in de chronische fase een sportprogramma op maat. Beweeglocaties die het certificaat Meet me @ the Gym hebben gekregen gaan een stapje verder dan de standaard dienstverlening en zijn optimaal ingericht om mensen met specifieke aandoeningen zoals hersenletsel, veilig en effectief te begeleiden en te trainen.
Wilt u weten welke beweegcentra bij u in de buurt het certificaat Meet me @ the Gym hebben? Kijk dan hier per provincie welke sportlocaties zijn aangesloten.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}