Oncologisch Centrum

In onze polikliniek kunnen patiënten met vrijwel elke oncologische aandoening terecht.

Op de polikliniek oncologie komen patiënten met:

  • een goedaardige borstafwijking
  • een kwaadaardige borstafwijking
  • bloedziekten (hematologische aandoening)
  • longkanker
  • dikkedarmkanker
  • slokdarmkanker
  • maagkanker
  • leveruitzaaiingen
  • blaaskanker
  • prostaatkanker

Multidisciplinaire polikliniek

De polikliniek oncologie is een multidisciplinaire polikliniek. Het betekent dat verschillende specialisten die allemaal oncologische zorg leveren tegelijk spreekuur houden. Bezoekt u meerdere specialisten of een medisch specialist en een verpleegkundig specialist? Wij proberen uw afspraken zoveel mogelijk te combineren.

Emotionele gevolgen

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. U kunt te maken krijgen met situaties waarmee u zich geen raad weet. U kunt problemen ervaren op lichamelijk, emotioneel, sociaal of spiritueel gebied. Het helpt u misschien te weten dat er zorgverleners en professionals zijn waarbij u terecht kunt voor vragen en advies.

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe u het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en iedere situatie is anders. Uw stemmingen kunnen erg wisselen. Het ene moment bent u misschien erg verdrietig, het volgende moment vol hoop. Misschien heeft u het gevoel dat u zelf nergens meer invloed op heeft. Er kunnen onzekerheden spelen zoals: slaat de behandeling aan, van welke bijwerkingen zal ik last krijgen en hoe moet het straks verder. Ook uw partner, kinderen, andere familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. Vaak voelen zij zich machteloos en wanhopig en zijn bang u te verliezen.

U kunt meer grip op uw situatie krijgen door goede informatie te zoeken, een dagboek bij te houden of er met anderen over te praten. Sommige mensen krijgen graag extra ondersteuning van een deskundige. Maar er zijn ook mensen die hun problemen en gevoelens liever voor zich houden. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier.

Lastmeter en vermoeidheidsvragenlijst

In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt gewerkt met 2 vragenlijsten om problemen, klachten, zorgen en vermoeidheid in kaart te brengen. Dit zijn de lastmeter en de vermoeidheidsvragenlijst. De vragenlijsten worden op verschillende momenten tijdens uw behandeling afgenomen. Zo ontstaat er een goed beeld van uw emotionele gemoedstoestand en eventuele behoefte aan emotionele ondersteuning.

Advance Care Planning (ACP) gesprek

Op onze polikliniek is het mogelijk om een Advance Care Planning (ACP) gesprek te voeren met een gespecialiseerd verpleegkundige en uw medisch specialist. Tijdens dit gesprek gaat u samen met een naaste in gesprek over uw behandelwensen.