Operatiekamers (OKC)

Het OK-complex van Ziekenhuis Gelderse Vallei bestaat uit 10 moderne operatiekamers, de voorbereidingsruimte (holding) en uitslaapkamer (of recovery).

Werkwijze operatie

Er zijn 4 stappen rondom de operatie:  

  • voor de operatie (holding)  
  • tijdens de operatie  
  • na de operatie  
  • verblijf op de uitslaapkamer (recovery)

Voor de operatie

Zodra een patiënt op de OK binnenkomt, wordt hij of zij eerst naar de holding gebracht. Daar vindt de voorbereiding op de operatie plaats, zoals het aanleggen van de infusen.

Tijdens de operatie

Op de OK zelf wordt de patiënt verdoofd of in slaap gebracht door de anesthesist. Daarna wordt hij of zij zorgvuldig bewaakt door de anesthesiemedewerker. De patiënt is dan klaar om de operatie te ondergaan. De duur van de ingreep kan variëren van 10 minuten tot soms meerdere uren.

Naast het bewaken van de vitaliteit van de patiënt, worden pijn, misselijkheid en complicaties van chirurgie en anesthesie goed geobserveerd en behandeld. Naast de bovengenoemde zorg assisteren de anesthesiemedewerkers de anesthesisten bij het inbrengen van epidurale en centrale katheters.

Na de operatie

Na de operatie gaat een patiënt naar de recovery (uitslaapkamer). De recovery is een integrale schakel tussen de OK’s en de verschillende afdelingen. Patiënten worden, na het ondergaan van een operatieve ingreep waarbij ze algemene of regionale anesthesie hebben gekregen, overgedragen aan de recovery.

Verblijf op de uitslaapkamer

Na een operatie worden patiënten door gespecialiseerde verpleegkundigen opgevangen en bewaakt op de recovery (uitslaapkamer).