Operatiekamers (OKC)

Op de OK is een nieuw informatiesysteem ingevoerd waarmee alle implantaten via een barcode te volgen en terug te vinden zijn. De implantaten zijn traceerbaar in de voorraadmaterialen op de OK, na de operatie en in het lichaam van de patiënt. Deze innovatie op het gebied van logistiek heeft grote voordelen: het is veiliger en bespaart kosten.

Barcode op implantaat

Vrijwel alle artikelen die worden gebruikt op de OK zijn voorzien van een barcode door de leverancier. Met behulp van deze barcode worden de artikelen op voorraad gelegd. Bij gebruik van een implantaat op de OK wordt het artikel gescand en vervolgens afgeboekt van de voorraad. De voorraad is overzichtelijk waardoor er minder besteld hoeft te worden.

Bestellen gaat ook sneller dan voorheen: met het bijbehorende computerprogramma gebeurt dit automatisch. De artikelgegevens van het implantaat worden met de barcode automatisch en snel toegevoegd aan het patiëntendossier. Van iedere patiënt is nu sneller en precies bekend welk implantaat hij of zij heeft gekregen.